Stappenplan richting een circulaire economie

Stappenplan richting een circulaire economie

02-09-2013 14:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Denktank Green Alliance brengt een rapport uit over de rolverdeling van de overheid en het bedrijfsleven bij het realiseren van een circulaire economie.

Zorgen over grondstofzekerheid zijn de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen, waaronder angst voor de groeiende schaarste van grondstoffen en de constant toenemende prijs van grondstoffen.

De voornaamste oorzaak van grondstofonzekerheid zijn milieuproblemen. Waterschaarste, groeiende extractie kosten en toenemende beperktheid van beschikbare grond drukken de toelevering terwijl de vraag stijgt.

Uit bescherming heeft een klein aantal bedrijven hun processen al veel circulairder gemaakt, maar de ruime meerderheid heeft dat nog niet gedaan. Het rapport ‘Resource resilient UK’ beschrijft wat bedrijven en overheden kunnen doen om meer grondstofzekerheid te creëren met een meer circulaire economie.

Aanbevelingen

Volgens het rapport is het belangrijk dat bedrijven kenbaar maken wat voor grondstoffen er in hun producten verwerkt zitten en hoe deze het beste teruggewonnen kunnen worden. Dit is in lijn met de aanbevelingen van het European Resource Efficiency Platform (EREP) over ‘product passporten’.

Een rol die is weggelegd voor overheden is het ontwikkelen van bijvoorbeeld kwaliteitsnormen voor hergebruikte materialen. Het ontbreken van kwaliteitsnormen zou ervoor zorgen dat verwerkers minder bereid zijn om hoge prijzen te betalen voor gerecycled materiaal van hoge kwaliteit als er alleen garantie is op basis van vertrouwen.

Daarnaast kunnen overheden ook opdringen of stimuleren dat fabrikanten hun producten makkelijker repareerbaar en recyclebaar maken.

De schrijvers van het rapport onderstrepen dat geen van de genoemde oplossingen en aanbevelingen op zichzelf voldoende zijn om te komen tot een meer circulaire economie. Samenwerken is essentieel om een kantelpunt te creëren naar een circulaire economie.

Bron: Green Alliance

Foto: Green Energy Futures via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn