Slimme hechtingen verzamelen data voor optimale wondgenezing

hechtingsdraden

24-07-2016 09:28 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben slimme hechtingsdraden ontwikkeld die gegevens over het lichaam verzamelen. Dit moet leiden tot betere wondgenezing.

De onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University hebben hechtingsdraadjes, die elektriciteit geleiden, bedekt met een mengsel dat chemische stoffen in het lichaam aanvoelt. De hechtingsdraden zijn vervolgens aangesloten op een draadloze, elektronische verbinding en in weefsels van labmuizen getest.

Tijdens het experiment konden de wetenschappers gezondheidsdata verzamelen, zoals lichaamstemperatuur, stress, pH-waarde en glucoseniveaus. De gegevens worden draadloos via een computer of mobiele telefoon weergegeven. Met deze technologie zeggen de wetenschappers medische wearables en wondverzorging te kunnen optimaliseren.

Slimme hechtingsdraden

Gezondheid monitoren

“We denken dat apparaten op basis van deze technologie kunnen worden gebruikt als slimme hechtingen voor chirurgische implantaten, als slim wondverband dat wondgenezing monitort of geïntegreerd in textiel of weefsel dat de gezondheid monitort en diagnoses oplevert”, zegt Sameer Sonkusale, wetenschapper bij de Tufts School of Engineering.

Bestaande technologieën voor medische wearables zijn in veel gevallen tweedimensionaal, waardoor deze alleen op de huid zijn toe te passen. Daarnaast kost het materiaal om de wearables te maken volgens de wetenschappers veel geld. De nieuw ontwikkelde hechtingsdraden zijn volgens Sonkusale flexibeler en goedkoper. 

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers aantonen dat de hechtingsdraadjes veilig zijn voor patiëntgebruik. Ook moeten de mogelijkheden van de technologie om patiëntbehandelingen te verbeteren nader worden onderzocht.

Slimme pleister

Eerder ontwikkelden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een pleister uit rekbare hydrogel, die is voorzien van temperatuursensoren, LED-lampen, een medicatie-reservoir en draden om geneesmiddelen in het lichaam toe te dienen. Volgens het MIT is de slimme pleister direct toepasbaar om de genezing van huidaandoeningen en brandwonden te verbeteren.

Meer weten over slimme pleisters, medische wearables en wondgenezing? Lees ook: Zorgtrends 2015: snelle diagnose, robots en slimme pleisters

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tufts University | Foto: Hoofdafbeelding: Public Domain, In tekst-afbeelding: Tufts University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn