Klimaatverandering oorzaak van helft extreem weer

Klimaatverandering oorzaak van helft extreem weer

09-09-2013 10:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoek zegt dat klimaatverandering de oorzaak is van de helft van de extreme weersomstandigheden in 2012.

Onderzoekers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en het UK Met Office stellen dat de extreem hoge temperaturen tijdens de hittegolf in Amerika vorig jaar juli, orkaan Sandy en het smelten van poolijs veroorzaakt werden door klimaatverandering.

“Analyse toont overtuigend bewijs dat door de mens veroorzaakte klimaatverandering een belangrijke rol heeft gespeeld in deze extreme gebeurtenissen,” zegt Thomas Karl, directeur van het National Climatic Data Centre dat onderdeel is van NOAA.

Onderzoekers vonden echter geen bewijs dat klimaatverandering verantwoordelijk was voor enkele andere extreme weersomstandigheden zoals regen of juist het ontbreken hiervan.

Niet verantwoordelijk

Klimaatverandering blijkt ook niet verantwoordelijk voor de extreem slechte zomer in Groot Brittannië vorig jaar. Dit was de regenachtigste in 100 jaar. Ook de extreem koude periode in Nederland werd niet door klimaatverandering veroorzaakt, evenals de vernietigende droogte rond de graangordel in Amerika en in Kenya en Somalië.

De bevindingen werden gedaan door 18 verschillende onderzoeksgroepen en zijn gepubliceerd in the Bulletin of the American Meteorological Society.

De resultaten zouden het groeiende vermoeden van wetenschappers weerspiegelen dat klimaatverandering slechts verantwoordelijk is voor hele specifieke individuele weerfenomenen.

Verhoogde kans

Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek en computermodellen maken het nu beter mogelijk oorzaken toe te wijzen aan veranderingen in het klimaat. Ook worden de modellen steeds beter in het voorspellen van de kans dat bepaalde weerfenomenen opnieuw zullen voorkomen.

Volgens de studie is de kans op hittegolven, zoals in het middenwesten en noordoosten van Amerika in juli vorig jaar, tot vier keer hoger dan voorheen als gevolg van klimaatverandering.

Ongeveer 35 procent van de record-hoge temperaturen in maart en mei van 2012 waren het gevolg van klimaatverandering toont de studie. Ook waarschuwt de studie dat de kans 12 keer hoger is dat zulke hittegolven voor zullen gaan komen als gevolg van klimaatverandering.

Bron: Guardian

Foto: meironke via flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn