Slimme tampons sporen ziektes vroegtijdig op

slimme tampon

28-07-2016 07:15 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up NextGen Jane ontwikkelt slimme tampons die medische aandoeningen als onvruchtbaarheid vroegtijdig kunnen opsporen.

Dat schrijft de website Smarthealth. De tampons van NextGen Jane verzamelen bloed en cellen. Vervolgens wordt het bloed getest op de aanwezigheid van enkele biomarkers die kunnen leiden tot medische aandoeningen als onvruchtbaarheid. Deze gegevens worden naar een digitale database gestuurd, waardoor vrouwen maandelijks hun gezondheid kunnen bijhouden en tijdig worden gewaarschuwd wanneer het systeem een medische aandoening identificeert.

De tampon focust zich in eerste instantie op endometriose, een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederhalte voorkomt. Daarnaast moet het systeem eierstokkanker vroegtijdig kunnen opsporen. Volgens de start-up zijn de tekenen van deze ziektes pas merkbaar in een later stadium. Uiteindelijk moeten de slimme tampons ook informatie geven over vruchtbaarheid en SOA’s diagnosticeren.

3D-geprinte tampon

Inmiddels heeft NextGen Jane, een spin-offbedrijf van Harvard, de eerste prototype van de slimme tampon geproduceerd met een 3D-printer. De technologie richt zich op het verzamelen bloedmonsters die al maandelijks beschikbaar zijn zonder dat het bloed van patiënten daarvoor moet worden afgenomen, namelijk menstruatiebloed.

“Ik was op zoek naar een manier voor vrouwen om de vruchtbaarheid gemakkelijk thuis te kunnen controleren”, zegt Ridhi Tariyal, oprichter van NextGen Jane, in een interview met The New York Times. “Bestaande diagnostische testen vergen veel bloed, dus ik dacht aan menstruatiebloed. We hebben daardoor de kans om elke maand het bloed van vrouwen te verzamelen zonder daarbij gebruik te maken van naalden.”

Op dit moment voert het bedrijf klinische testen uit om de technologie verder te ontwikkelen en het product te laten goedkeuren door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). 

Bekijk hieronder meer over de slimme tampons van NextGen Jane:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Smarthealth, NextGen Jane, The New York Times | Foto: Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn