3D-geprint gipsverband herstelt botbreuken sneller

3D-geprint gipsverband

28-07-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

De Spaanse start-up Xkelet heeft met een 3D-printer gipsverband van plastic gemaakt. De structuur van het verband moet botbreuken sneller herstellen.

De 3D-geprinte gipsverbanden van Xkelet bestaan uit plastic. Het bedrijf maakt gebruik van scanapparatuur om beelden van de botbreuk vast te leggen. De medische beelden worden daarna bewerkt in een softwareprogramma en vervolgens gebruikt om het plastic gipsverband te 3D-printen. Het ontwerp van het gipsverband bevat gaten, waardoor de huid van de patiënt niet helemaal is bedekt, zoals bij traditionele gipsverbanden.

Dit verhoogt volgens Xkelet het comfort en de hygiëne voor patiënten die het 3D-geprinte gipsverband moeten dragen. Afhankelijk van de botbreuk moeten patiënten dagen of soms weken gips dragen, zonder dat zet het kunnen afdoen of nat maken. 

Een ander voordeel van het 3D-geprinte gipsverband is dat het bestand is tegen water. Dit vergroot de bewegingsvrijheid van de patiënt gedurende het herstelproces.

Minder vaak naar het ziekenhuis

Daarnaast wordt het door de open structuur van het 3D-geprinte gipsverband mogelijk om de huid op het lichaamsdeel van de botbreuk te controleren en het genezingsproces nauwlettend in de gaten te houden. In tegenstelling tot bestaande gipsverbanden, hoeft het 3D-geprinte verband bovendien niet te worden vervangen na een bepaalde periode. Hierdoor hoeven patiënten met botbreuken minder vaak naar het ziekenhuis.

Het 3D-geprinte gipsverband van Xkelet wordt in Spanje door twee patiënten met botbreuken getest. Daarnaast heeft het bedrijf een contract afgesloten met vier Spaanse zorgverzekeringsmaatschappijen om het product op de markt te brengen. Na klinische testen moet het product binnen zes maanden beschikbaar zijn voor ziekenhuizen. Afhankelijk van de botbreuk moet het 3D-geprinte gipsverband tussen de $ 200 en $ 500 kosten. 

Bekijk hieronder de werking van het 3D-geprinte gipsverband van Xkelet:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: MIT Technology Review, Xkelet | Foto: Xkelet (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn