‘Valairbag’ voorkomt bij senioren letsel door valpartijen

Valairbag

29-07-2016 15:35 | Door: Fitria Jelyta

Een student van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft een valairbag ontwikkeld. Dit moet letsel bij ouderen als gevolg van valpartijen voorkomen.

Voor de ontwikkeling van de valairbag werkte TU Delft-studente Heike Vallery samen met de afdeling BioMechanical Engineering en de Nederlandse start-up Wolk. Volgens de student moet de valairbag ouderen beschermen tegen lichamelijk letsel in geval van instabiliteit.

Hiervoor doet Vallery onderzoek naar een valalgoritme dat instabiliteit bij senioren moet voorspellen. Op die manier moet de airbag tijdig opblazen en de landing van de val verzachten.

Eerste serie valairbags

Het vernieuwde valalgoritme wordt binnen een jaar ingebouwd in de eerste serie van de valairbags die de start-up Wolk produceert. “De airbag is comfortabel, makkelijk in gebruik en onder de meeste kleren te dragen”, zegt Filippo van Hellenberg Hubar van Wolk, in een persbericht. “De kussens kunnen zich aan drie zijdes ontvouwen (links, rechts en achter) waardoor de gebruiker het minst risico loopt op letsel aan de heup.”

TU Delft verwijst naar de statistieken van Veiligheid NL waaruit blijkt dat in 2014 88.000 ouderen na een valpartij op de spoedeisende hulp werden behandeld. Daarnaast moesten 40.000 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en overleden bijna 3.000 ouderen als gevolg van een val.

Vergrijzende bevolking

In de komende decennia vergrijst de bevolking van Nederland sterk. Volgens Dorien Manting, hoogleraar bevolkingsdynamiek en ruimtelijke ontwikkelingen en sectorhoofd Verstedelijking en Mobiliteit Planbureau, wonen er vandaag de dag 1,2 miljoen 75-plussers in Nederland. In 2040 stijgt dit aantal naar 2,6 miljoen.

“Ouderen zijn een potentiele bron voor mantelzorg en voor vormen van zelforganisatie en nieuwe lokale initiatieven”, zegt Manting in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgens de hoogleraar verandert zorg de komende jaren ook, omdat veel ouderen langer zelfstandig in hun eigen woningen willen blijven wonen. Hiervoor bieden zorginnovaties als de valairbag uitkomst. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TU Delft | Foto: Public Domain via Pixabay (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn