Stuurbare katheter verbetert behandeling hartritmestoornis

Behandeling hartritmestoornis

09-08-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Een stuurbare katheter moet de behandeling van hartritmestoornissen verbeteren door de precieze locatie van de aandoening aan te pakken en schade aan gezonde weefsels te beperken.

De stuurbare katheter is ontwikkeld door de wetenschappers van het Britse King’s College London in samenwerking met onderzoeksbureau Cambridge Design Partnership. Het apparaat kan worden gebruikt tijdens de zogeheten katheterablatie. Bij deze behandeling blokkeert een arts elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren.

Hierbij gebruikt de arts een dun slangetje met daarin een draad om beschadigingen in het hartweefsel aan te brengen. Volgens de Nederlandse Hartstichting neemt een katheterablatiebehandeling twee tot vier uur in beslag.

Patiëntresultaten verbeteren

In tegenstelling tot bestaande katheters kan de stuurbare katheter de beschadiging snel op de juiste plek van het hart aanbrengen, waardoor gezonde weefsels beschermd biljven. Volgens de wetenschappers is de katheterablatie daardoor sneller, nauwkeuriger en gemakkelijker uit te voeren.

Daarnaast moet de bestuurbare katheter de patiëntresultaten na de behandeling verbeteren door schade aan gezonde hartweefsels tijdens de operatie te beperken. “De stuurbare katheter is een buitengewoon product met innovatieve functies die een corrigerende behandeling kunnen leveren aan zeer specifieke gebieden van het hart”, zegt Matt Brady, hoofd medical therapy van het Cambridge Design Partnership, in een persbericht. 

Klinisch onderzoek

Brady: “Het apparaat maakt een grotere nauwkeurigheid en snellere behandelingstijd mogelijk, waardoor het mogelijk is om meer gezonde hartweefsels te behouden en het succes van de behandeling te vergroten.” Het apparaat wordt uitgebreider getest door het King’s College London. De wetenschappers verwachten binnen twee tot drie jaar te starten met klinisch onderzoek. 

Bekijk hieronder de stuurbare katheter van het King's College London en het Cambridge Design Partnership:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: King's College London, Cambridge Design Partnership | Foto: Leandro Ciuffo via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn