Wageningen UR bestrijdt malaria en voorziet eiland van stroom

malariabestrijding

10-08-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van de Wageningen UR hebben een elektrische muggenval ontwikkeld, die de populatie van malariamuggen daadwerkelijk vermindert. Door gebruik te maken van zonnepanelen voor de muggenval, zijn bewoners ook voorzien van duurzame elektriciteit.

De malariabestrijdingstechniek met menselijke lichaamsgeur is ingezet op het Keniaanse eiland Rusinga. Uit onderzoek blijkt dat de muggenval de populatie van de belangrijkste malariamug in anderhalf jaar tijd met 70 procent heeft gereduceerd. Verder verminderde de elektrische muggenval het aantal mensen met een malaria-infectie met 30 procent.

Volgens de wetenschappers biedt de geurval ook een oplossing tegen de mug die knokkelkoorts en de zika-virus veroorzaakt. Dit komt omdat de muggen door dezelfde geurstoffen worden aangetrokken waarmee malariamuggen worden gelokt. Daardoor is de geurval geschikt om naast malaria ook zika en knokkelkoorts te bestrijden, stellen de onderzoekers.

Betere leefomstandigheden

De geurval werkt op elektriciteit en in combinatie met klamboes, medicijnen en een grondige sociale strategie leidde de techniek tot de positieve resultaten. Op het eiland Rusinga is echter geen elektriciteitsnet aanwezig, waardoor de onderzoekers zonnepanelen hebben geïnstalleerd op de daken van woningen. Naast de nodige stroom voor de muggenval, wekken de zonnepanelen ook genoeg elektriciteit op voor verlichting en een oplaadpunt voor de mobiele telefoon.

De malariabestrijdingstechniek maakt geen gebruik van insecticiden, waardoor schadelijke neveneffecten van deze middelen worden voorkomen. Volgens de onderzoekers is de anti-malaria-aanpak daardoor goed voor het bestrijden van malaria en positief voor de leefomstandigheden van de bevolking. Bij de uitvoering van het onderzoek zijn de 25.000 inwoners van Rusinga betrokken.

“Het effect van de ziekte malaria op de landbouwproductie wordt enorm onderschat”, zegt Willem Takken, hoogleraar Medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen UR, in een persbericht. “Ziekte leidt tot verzwakking, en daarmee tot minder mogelijkheden om aan voedselproductie bij te dragen. Doordat kinderen met malaria naar een ziekenhuis moeten, kunnen hun ouders niet op het land werken en neemt de voedselproductie af.”

Bekijk hieronder hoe de malariabestrijdingstechniek van Wageningen UR werkt:

Wereldwijde slachtoffers malaria terugdringen

Eerder heeft de Nederlandse start-up In2Care een nieuwe methode ontwikkeld om de wereldwijde hoeveelheid slachtoffers van malaria terug te dringen. De malariapreventie van de Wageningse start-up maakt gebruik van elektrostatische lading om muggenbestrijdingsmiddel te binden aan het gaas in ventilatieluiken die in de dakrand van woningen zijn verwerkt. Zo worden de malariamuggen blootgesteld aan insecticide.

Ook worden muggen die resistent zijn voor het middel met deze techniek bestreden, stelt de start-up. In2Care zegt onderzoek te doen naar mogelijkheden om de veelgebruikte insecticide in de ventilatiegaten te vervangen door een biologisch alternatief van bijvoorbeeld schimmel. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wageningen UR | Foto: Keith via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn