Virtual reality verkleint risico op valpartijen bij senioren

Valpartijen senioren

12-08-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Virtual reality-technologie combineren met loopbandtraining voorkomt valpartijen bij hulpbehoevende senioren en patiënten met de ziekte van Parkinson.

Dat blijkt uit onderzoek van Vlaamse, Israëlische, Italiaanse, Nederlandse en Britse wetenschappers. 282 participanten in de leeftijdscategorie van 60 tot 90 jaar namen deel aan het onderzoek. Tijdens de studie legde een camera de voetbewegingen van de participanten vast, terwijl de patiënten op een loopband lopen. De deelnemers zagen hun voetbewegingen real-time op een groot scherm.

Deze proef is gedurende zes weken uitgevoerd. Elke trainingssessie duurde 45 minuten. Na de deze zes weken bekeken de onderzoekers hoe frequent de patiënten tijdens het lopen zijn gevallen. Hieruit bleek dat patiënten die loopbandtraining met virtual reality-technologie kregen aanzienlijk minder valpartijen meemaakten dan patiënten die enkel een loopbandtraining ondergingen.

Minder valpartijen

“Onze aanpak combineert loopbandoefeningen en virtual reality voor de verbetering van zowel de fysieke mobiliteit als de cognitieve aspecten, die belangrijk zijn voor de ouderen om veilig te wandelen”, zegt Dr. Anat Mirelman, wetenschapper aan het Tel Aviv Sourasky Medical Center. “We vonden dat virtual reality gecombineerd met loopbandtraining tenminste zes maanden na de training de valfrequentie en het risico op valpartijen verminderde.”

De wetenschappers zien kansen om deze trainingsmethode toe te passen in zorginstellingen, revalidatiecentra, maar ook sportscholen. Hiermee kunnen hulpbehoevende senioren of patiënten met de ziekte van Parkinson veiliger lopen en het risico op valpartijen verkleinen, stellen de onderzoekers.

‘Valairbag’ en slimme wandelstok

Eerder ontwikkelde een student van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) een valairbag. Deze moet bij ouderen letsel als gevolg van valpartijen voorkomen. Voor de ontwikkeling van de valairbags werkte de TU Delft-student Heike Vallery samen met de afdeling BioMechanical Engineering en de Nederlandse start-up Wolk.

De student doet onderzoek naar een val-algoritme dat instabiliteit bij senioren moet voorspellen. Op die manier moet de airbag tijdig opblazen en de landing van de val verzachten.

In het Verenigd Koninkrijk ontwikkelde Neha Chaudry, studente aan de University of the West of England, een slimme wandelstok met ingebouwde sensor die patiënten met de ziekte van Parkinson moet helpen om beter te lopen. De wandelstok geeft via het handvat van de stok een pulserend ritme aan de gebruiker. Volgens Chaudry kunnen ritmische prikkels, zoals een tikkend geluid, patiënten helpen om uit een verstijving van de benen te komen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Lancet, Medical Xpress | Foto: Farhad sh via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn