Rotterdams ziekenhuis zuivert afvalwater duurzaam

water zuiveren

15-08-2016 09:35 | Door: Fitria Jelyta

Het Rotterdamse ziekenhuis Franciscus Gasthuis neemt het zogeheten Pharmafilter-systeem in gebruik. Daarmee kan het ziekenhuis zijn afvalwater zuiveren.

Franciscus Gasthuis is naar eigen zeggen het eerste Rotterdamse ziekenhuis dat de Pharmafilter in gebruik neemt. De zuiveringsinstallatie op het buitenterrein wordt ingezet om het afvalwater van de keukens, douches en toiletten in het ziekenhuis te zuiveren. De installatie filtert schadelijke stoffen, zoals medicijnresten en hormoonverstorende stoffen, uit het afvalwater. 

Het water wordt vervolgens schoon afgevoerd naar het gemeenteriool. 

Zorg en duurzaamheid

Door het afvalwater eerst te zuiveren voordat het in de riolering wordt afgevoerd, zegt Franciscus Gasthuis bij te dragen aan een beter milieu. Na de ingebruikname van de Pharmafilter-installatie op het buitenterrein verwacht het ziekenhuis in 2017 de tweede fase van de installatie af te ronden.

In de tweede fase gaat Franciscus Gasthuis de verpleeg- en specialistische afdelingen voorzien van eigen vermalers, waarmee ziekenhuisafval, zoals voedingsresten, gebruikt verband, gaasjes, spuiten en infuusmateriaal, door het Pharmafilter-systeem biologisch worden afgebroken en gezuiverd.

“Met dit Pharmafilter-systeem brengen wij zorg en duurzaamheid bij elkaar, omdat Pharmafilter een bijdrage levert aan vermindering van vervuiling van het oppervlaktewater”, zegt Wim van Schie, manager facilitaire dienst van Franciscus Gasthuis & Vlietland. “In de tweede fase wordt een enorme stap gezet als het medische afval niet naar de vuilstort gaat, maar ook in de eigen zuiveringsinstallatie wordt verwerkt, afgebroken en gereinigd.”

Biologisch afbreekbare po’s

Eerder namen het Zaans Medisch Centrum (ZMC) in Zaandam en het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis de Pharmafilter in gebruik. Volgens het ZMC draagt de toepassing van het zuiveringssysteem bij aan een veiliger patiëntenzorg.

Daarnaast gebruikt het ziekenhuis biologisch afbreekbare po’s om de kans op verspreiding van micro-organismen aanzienlijk te verkleinen. Bovendien hoeven de po’s niet langer in de bedpanspoeler gereinigd te worden. Dit leidt volgens het ZMC tot een besparing van tijd en energie. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Franciscus Gasthuis | Foto: Petras Gagilas via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn