Duurzaam implantaat verbetert zicht bij hoornvliesontsteking

hoornvliesontsteking

16-08-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Australische wetenschappers hebben een manier gevonden om hoornvliescellen te groeien om het zicht van patiënten met hoornvliesontsteking te verbeteren.

Dat schrijft de website Fresh Science. De onderzoekers van de Australische University of Melbourne hebben op een laagje hydrogel gezonde hoornvliescellen gekweekt om de aandoening Keratitis bullosa te behandelen. Bij deze blaarvormende hoornvliesontsteking ontstaan er blaren op het hoornvlies en wordt het gezichtsvermogen verminderd.

De oogaandoening wordt in sommige gevallen behandeld met een hoornvliestransplantatie.

Minder kans op afstoting

Bij een hoornvliestransplantatie wordt het eigen hoornvlies geheel of gedeeltelijk vervangen door een donorhoornvlies. Hierbij is de kans op afstoting echter groot, waardoor patiënten alsnog veel pijn en last ervaren. Volgens de wetenschappers moet het hoornvliesimplantaat uiteindelijk worden geproduceerd uit de eigen hoornvliescellen van de patiënt, waardoor de kans op afstoting van het getransplanteerde vlies verkleint.

“De hydrogel-laag die we hebben ontwikkeld, stelt ons in staat om een laag van hoornvliescellen in het laboratorium te groeien”, zegt Berkay Ozcelik, wetenschapper aan de University of Melbourne, tegen Fresh Science. “De hydrogel-laag kunnen we vervolgens via een kleine incisie implanteren in het oog van de patiënt. Eenmaal geplaatst kunnen de nieuwe cellen het hoornvlies herstellen zodat het opnieuw transparant wordt.”

Klinische testen

Het hoornvliesimplantaat van de University of Melbourne is inmiddels succesvol getest op labmuizen. De wetenschappers verwachten het implantaat volgend jaar op patiënten te testen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Fresh Science, Maastricht UMC+ | Foto: Kyle May via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn