Duurzaamheidsonderwijs door bedrijfsleven

Duurzaamheidsonderwijs door bedrijfsleven

04-10-2013 11:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vandaag is in Dordrecht officieel het eerste gebouw geopend in Europa waarin duurzaamheidsonderwijs samen met het bedrijfsleven vorm wordt gegeven.

Vrijdag opent de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht officieel haar deuren. Bedrijven als Siemens, Krohne, HVC, Verkerk Groep, Sublean, Valk-Welding en IWZH nemen met een deel van hun activiteiten hun intrek in de fabriek. Zij zullen in samenwerking met het Da Vinci College onderwijs in de praktijk geven aan de nieuwe generatie technici.

“Onze studenten zullen banen krijgen die nu nog niet bestaan en gebruik maken van technologie die nog niet is uitgevonden,” zegt Peter Vrancken, voorzitter van het college van bestuur van het Da Vinci College. “Daarom brengen wij bedrijfsleven, overheid en onderwijs samen in een omgeving die werknemers van de toekomst voortbrengt.”

Het gebouw is met ingang van het schooljaar 2013/2014 volledig in gebruik en voorziet in het leren en werken aan de duurzame technologie van de 21e  eeuw.

Nooit uitgeleerd

De Duurzaamheidsfabriek zal inhoud geven aan een leven lang leren. Het zal het onderwijs verzorgen voor de jonge jaren tot bij-, na- en omscholing gedurende de gehele loopbaan.

“Het onderwijs van de 21e eeuw gaat over innovatie, creativiteit, technologie, duurzaamheid en omgevingsbewustzijn,” aldus Vrancken.

Het profiel van de Duurzaamheidsfabriek is gericht op duurzame technologie met als focus de Maritieme Technologie en Energietransitie. De grote dichtheid van technologisch hoogwaardige maakindustrie in combinatie met de Duurzaamheidsfabriek moet leiden tot allerlei crossovers tussen sectoren als Maritiem, Energie en Biobased en kan een uitstekende voedingsbodem vormen voor pioniers, startende ondernemingen, en innovaties.

Circulaire inrichting

De fabriek heeft een aparte verdieping voor kennisdeling en ontmoeting, die geheel is ingericht volgens de principes van de circulaire economie. De inrichting is dus niet aangeschaft, maar er is voor tien jaar ‘gebruik’ gekocht. Bij Philips worden bijvoorbeeld lichturen gekocht, daarnaast komen de zituren bij Steelcase vandaan en de loopuren bij Desso .

Foto:  ksvrbrg via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn