Belgisch ziekenhuis wil oogprotheses uit de 3D-printer

3D-geprinte oogprothese

24-08-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven heeft een oogprothese gemaakt op basis van 3D-printtechniek. Hiermee wil het ziekenhuis het productieproces van oogprotheses efficiënter en patiëntvriendelijker maken.

Het UZ Leuven is er naar eigen zeggen in geslaagd om een oogprothese maken op basis van een 3D-print van de oogholte van een 68-jarige man. Hiervoor maakten de oogartsen gebruik van een CT-scan met zeer lage straling en 3D-software, waarna een 3D-voorstelling van de oogholte werd gemaakt en vervolgens uitgeprint.

3D-geprinte oogprothese

Door gebruik te maken van het 3D-geprinte ontwerp kon het ziekenhuis de prothese aanpassen op maat van de patiënt. Ook is een vormafdruk van de oogholte niet langer nodig. Om deze vormafdruk te verkrijgen, moeten patiënten volgens het ziekenhuis een onaangenaam onderzoek doorstaan. Dit onderzoek leidt tot druk op de weefsels, waardoor het ontwerp van de prothese veel stappen ondergaat om te worden aangepast naar de behoefte van de patiënt.  

Uiteindelijk wil het Belgische ziekenhuis het oog rechtstreeks uit de 3D-printer produceren, zoals op dit moment al mogelijk is voor tandprotheses. “Een oogprothese op maat rechtstreeks printen is technisch nog niet mogelijk”, zegt Prof. Dr. Ilse Mombaerts, specialist oogkaschirurgie in UZ Leuven, in een persbericht. “We hopen die stap uiteindelijk ook te kunnen zetten.” Daarnaast wil UZ Leuven de CT-scan voor het maken van de oogprothese vervangen door stralingsvrije technieken.

Kostprijs niet verhogen

Oogprotheses worden gemaakt voor patiënten die geen oog meer hebben als gevolg van onder andere een kwaadaardige oogtumor of een ernstige ooginfectie. Met deze kunstoog van kunststof of glas kunnen patiënten niet zien, maar volgens UZ Leuven is het hebben van een oog een belangrijke sociale factor.

In het Belgische ziekenhuis worden 70 tot 100 oogprotheses per jaar gemaakt. Door gebruik te maken van bestaande 3D-printtechnologie die het ziekenhuis al in huis heeft, verwacht UZ Leuven de kostprijs van de oogprotheses niet te verhogen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: UZ Leuven | Foto: Haylie Jaed via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn