Minitest toont antibioticaresistentie voor effectieve zorg

Lab on a Stick

25-08-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen een goedkope en efficiënte manier ontwikkeld om antibioticaresistentie aan te tonen. Dit moet de behandeling tegen urineweginfectie effectiever maken.

De zogeheten Lab-on-a-Stick is een wegwerpbare test die de wetenschappers van de Britse Loughborough University en de University of Reading hebben ontwikkeld. Volgens de onderzoekers is de test twaalf keer sneller dan huidige microbiologische tests die onder andere antibioticaresistentie moeten aantonen.

In het onderzoek toonden de wetenschappers aan dat bestaande technieken voor bijvoorbeeld zwangerschapstesten en teststaafjes, die de pH-waarde van grond- en kraanwater meten, aangepast kunnen worden om wereldwijd goedkope en effectieve diagnostiek mogelijk te maken.

Simpele diagnostiek

“Ons geheim is simpliciteit”, zegt Dr. Reis van de Loughborough University. “We hebben aangetoond dat een micro-materiaal van transparant plastic met speciale optische eigenschappen labtesten gemakkelijk kan uitvoeren zonder gebruik te maken van lab-apparatuur.” Zo hebben de wetenschappers de e.coli-bacterie aangetoond in de urine van patiënten met urineweginfectie.

Volgens de onderzoekers is deze infectie moeilijk te bestrijden met antibiotica, doordat de bacteriën resistent worden tegen de geneesmiddelen. Om de resistentie aan te tonen, wordt in de huidige situatie gebruik gemaakt van labtesten die tot twee dagen in beslag nemen. De Lab-on-a-Stick biedt hiervoor een oplossing door te laten zien hoeveel antibiotica er precies nodig is om de bacteriegroei te remmen.

Snel resultaat

De wetenschappers zeggen de teststaaf verder te ontwikkelen om de resultaten in minder dan twee uur tijd te kunnen weergeven. Naast het identificeren van antibioticaresistentie, zou de Lab-on-a-Stick geschikt zijn om verschillende bacteriën op te sporen die voedselvergiftiging veroorzaken en om bloedtesten snel en nauwkeurig uit te voeren. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Loughborough University | Foto: Loughborough University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn