‘Farmaceutische keten zet zich in voor duurzame verpakking’

Duurzame verpakking medicijnen

25-08-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse brancheorganisaties in de farmaceutische industrie hebben een plan opgesteld om de verpakking van geneesmiddelen in de hele keten te verduurzamen.

Het brancheverduurzamingsplan Farmacie en zelfzorggeneesmiddelen is opgesteld door de farmaceutische brancheorganisaties Biosimilars, Nefarma, Neprofarm, de bond van de generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP) en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

Minder verpakkingsmateriaal

Volgens het KIDV vertegenwoordigen deze brancheorganisaties vrijwel de gehele farmaceutische keten, van producent tot verkoopkanaal. In het plan hebben de brancheorganisaties onder andere de volgende duurzaamheidsambities opgesteld:

  • In 2018 moet de hoeveelheid gebruikte verpakkingsmateriaal voor de tabletten voor het Geneesmiddelen Distributie Systemen (GDS) worden verminderd. Dit wordt mogelijk gemaakt door de tabletten in grote glazen potten te verpakken in plaats van in verpakkingen van kunststof en aluminium.
  • Eind 2018 moet 70 procent van de geneesmiddelen in optimale verpakkingen worden verpakt door het herverpakken en het leveren van deeldozen met minstens 50 procent te verminderen. Ook dit moet leiden tot een vermindering van het gebruikte verpakkingsmateriaal.
  • Eind 2018 wil de farmaceutische keten de hoeveelheid gebruikte stickers op verpakkingen te verminderen. Door gebruik van kunststof stickers op kartonnen dozen, wordt het recyclingproces verstoord. Naast het verminderen van materiaalgebruik, draagt het verminderen van stickers bij aan een betere recyclebaarheid van de verpakkingen.

100 procent gerecycled karton

Naast de doelstellingen voor het verminderen van het gebruikte verpakkingsmateriaal, zegt het consortium van brancheorganisaties onderzoek te doen naar het gebruik van 100 procent gerecycled karton voor de verpakkingen. Hiermee willen de organisaties het gebruik van schaarse grondstoffen beperken. Verder wordt er gekeken naar mogelijkheden om het materiaal PVC, dat nu in verpakkingen van geneesmiddelen wordt gebruikt, uit te faseren.

Volgens het KIDV wordt dit verduurzamingsproces versneld doordat de koplopers binnen de farmaceutische branches de achterblijvers meenemen in de ontwikkeling. Na de doelstellingen in 2018 te hebben behaald, kijken de brancheorganisaties vooruit op het behalen van nieuwe duurzaamheidsambities in 2022. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: KIDV | Foto: Erich Ferdinand via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn