Start-up haalt € 5 mln op voor foutloze medicatietoediening

foutloze medicatietoediening

26-08-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlands-IJslandse start-up Mint Solutions heeft in een investeringsronde € 5 mln opgehaald om een slim scanapparaat, dat foutloze medicatietoediening bevordert, internationaal uit te brengen.

Mint Solutions heeft de kapitaalinjectie van € 5 mln opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders. De investeringsronde werd geleid door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM Capital) en bestaande aandeelhouders, zoals Life Sciences Partners (LSP). Met deze investering gaat de medische start-up het slimme scanapparaat MedEye in andere landen uitbrengen.

Foutloos medicijnen toedienen

Het MedEye-systeem bestaat uit een 3D-scanner en software. Het apparaat scant tabletten en capsules op basis van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep. Zo controleert MedEye de geneesmiddelen extra aan het bed van de patiënt, waardoor de kans op een onjuiste medicatietoediening afneemt. Hiermee zegt Mint Solutions ook de efficiëntie in ziekenhuizen en zorginstellingen te verbeteren.

Om de medicijnen te controleren, haalt de verpleegkundige voorgeschreven medicatie uit de verpakking en stopt die in de vervangbare lade van het scanapparaat. Vervolgens vergelijkt de MedEye de tabletten met de gegevens uit het elektronische voorschrijfsysteem. Wanneer de medicijnen veilig aan de patiënt kunnen worden toegediend, krijgen verpleegkundigen een signaal.

Groeikansen in zorgsegmenten

“We zien een sterke vraag vanuit Nederlandse ziekenhuizen en signaleren volop groeikansen in andere zorgsegmenten, zoals de langdurige zorg, en internationale markten”, zegt Gauti Reynisson, CEO van Mint Solutions, in een persbericht. “Met de nieuwe financiering kunnen we MedEye verder uitrollen en zorgen voor een verbeterde medicatieveiligheid in nog meer ziekenhuizen en zorginstellingen, zowel in als buiten Nederland.”

Eerder is het slimme scanapparaat van Mint Solutions toegepast in het Deventer Ziekenhuis (DZ). Het DZ heeft MedEye naar eigen zeggen voor het eerst kliniekbreed geïntroduceerd. Naast het voorkomen van fouten bij de distributie van medicijnen, ziet DZ kansen voor het scanapparaat om de kosten van de zorg te reduceren. Het ziekenhuis verwacht dat de toepassing binnenkort ook medicijnen kan scannen die mensen thuis van de apotheek ontvangen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Mint Solutions | Foto: scott feldstein via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn