‘Biologische cocktail’ bestrijdt muggen milieuvriendelijker

milieuvriendelijke muggenbestrijding

28-08-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Belgische wetenschappers hebben naar eigen zeggen een milieuvriendelijk middel ontwikkeld, dat muggen effectiever bestrijdt dan bestaande pesticiden.

De onderzoekers van Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) hebben het milieuvriendelijke bestrijdingsmiddel geproduceerd uit de bacterie Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) en zogenaamde predatorgeurstoffen. Dat zijn geurstoffen van de natuurlijke vijanden van de mug, zoals het bootsmannetje.

Duurzame muggenbestrijding

Zo zou de combinatie van de Bti-bacterie en de synthetisch nagemaakte geurstoffen van het bootsmannetje een stressrespons opwekken bij de muggen en vervolgens het immuunsysteem van de muggen verzwakken. Door het effect op het immuunsysteem blijven de muggen en muggenlarven die niet sterven door blootstelling aan het nieuwe bestrijdingsmiddel sterk verzwakt achter, waardoor ze sneller sterven.

“Deze nieuwe cocktail biedt heel wat potentieel voor een efficiëntere en duurzamere muggenbestrijding”, zegt Lin op de Beeck, doctoraatstudente en onderzoekster aan de KU Leuven, in een persbericht. “Doordat we minder Bti nodig hebben is de impact op de omgeving kleiner en zal ook de ontwikkeling van resistentie bij de mug veel trager gaan.”

Biopesticiden

Volgens de wetenschapper zouden biopesticiden als de Bti-bacterie een alternatief bieden voor milieuvriendelijke muggenbestrijding. Uit onderzoek blijkt echter dat de muggen een resistentie tegen dit middel opbouwen. Hierdoor is een grotere dosis Bti nodig om de muggen te doden, waardoor ook deze biologische stof schade aan het milieu veroorzaakt, stelt de onderzoeker.  

Op de Beeck: “We ontwikkelden een cocktail van predatorgeurstoffen en een lage, niet dodelijke dosis Bti. Door de extra stress van de predatorgeurstoffen had de lagere dosis Bti toch een sterk effect en resulteerde de cocktail in een hoge sterfte bij de muggen.” In een vervolgonderzoek zegt de wetenschapper het bestrijdingsmiddel in meer natuurlijke omstandigheden te testen.

Meer weten over duurzame muggenbestrijding? Lees ook:

Wageningen UR bestrijdt malaria en voorziet eiland van stroom

Start-up vermindert aantal malariaslachtoffers wereldwijd

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: KU Leuven | Foto: KU Leuven (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn