RIVM: grote kansen voor gepersonaliseerde medicatie

01-09-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

Het RIVM ziet veel kansen voor personalised medicine, ofwel gepersonaliseerde medicatie. Door medicatie toe te dienen op basis van individuele kenmerken van een patiënt, kunnen behandelingen veel efficiënter worden.

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Personalised medicine

Gepersonaliseerde medicatie is een relatief nieuw begrip binnen de zorgsector. Dit komt omdat het steeds duidelijker wordt welke invloed individuele eigenschappen van een patiënt hebben op het ontstaan van ziektes en de werking van de medicijnen. Deze informatie kan toegepast worden op de behandeling van een patiënt.

Zo kunnen bepaalde erfelijke eigenschappen de kans op bijwerkingen bij bepaalde medicijnen verhogen. Sommige patiënten zijn gevoeliger voor een bepaalde medicatie en hebben daardoor een kleinere dosis nodig.

Ook bij kanker kan personalised medicine een belangrijke rol spelen. De genetische eigenschappen van tumoren verschillen per patiënt, wat mogelijkheden biedt om beter afgestemde behandelingen aan te bieden.

Uitdagingen

Het RIVM benadrukt echter ook dat er nog veel uitdagingen zijn op het gebied van personalised medicine. Zo is erfelijke informatie slechts een deel van de puzzel, stelt het onderzoek. Factoren als leeftijd, geslacht, eetgewoonten, aanwezigheid van andere ziekten en gebruik van meerdere medicijnen spelen ook een rol. Om al deze informatie te vertalen naar de meest effectieve behandeling, vergt nog verder onderzoek.

Verder stelt het RIVM dat de opleiding van artsen en apothekers aangepast moet worden op de ontwikkelingen rondom gepersonaliseerde medicatie. Ook moet men goed nadenken over het beheer van patiëntgegevens, in verband met privacy.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RIVM | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn