‘Weekend van 3 dagen staat garant voor een duurzame toekomst’

02-09-2016 14:00 | Door: Hidde Middelweerd

Een weekend van drie dagen is niet alleen een hartstikke fijn vooruitzicht voor werknemers, het is ook een manier om onze impact op het milieu drastisch te reduceren.

Dit stelt Alex Williams, docent in sociologie aan de University of London.

Energie

Williams stelt dat een vermindering van het aantal werkuren direct correleert met een reductie in energieconsumptie. Een voorbeeld: in de Verenigde Staten werkt men over het algemeen meer uren dan in Europa. Als de VS echter Europese werkuren zou aanhouden, zou het land al 20 procent minder energie gebruiken. Derhalve zou de CO2-uitstoot ook een duik nemen.

Als men een complete dag minder zou werken, zou de energieconsumptie nog verder kelderen, zegt Williams. Op die manier neemt woon-werkverkeer bijvoorbeeld drastisch af. Daarnaast zou de energieconsumptie van kantoren flink dalen.

Vrijdag vrij

In 2007 testte de Amerikaanse staat Utah al met een weekend van drie dagen. Door op maandag tot en met donderdag langer door te werken, werd vrijdag een vrije dag. In de eerste tien maanden van deze test bespaarde de staat $ 1,8 mln aan energiekosten, zonder dat het aantal werkuren per werknemer achteruit ging. Daarnaast berekende Utah dat het 12.000 ton minder CO2 uitstootte.

In 2011 werd het experiment toch opgeheven. Dit omdat inwoners van de staat klaagden dat winkels en andere diensten dicht waren op vrijdag.

Automatisering

Met de opkomst van automatisering en robotica is het sowieso essentieel dat er gekeken wordt naar nieuwe beleidsmaatregelen. Williams stelt dat machines 47 procent van alle banen in de VS overnemen in de aankomende decennia. In Europa zal dit percentage nog hoger liggen: 54 procent. Het is dan ook van belang dat deze daling in werkgelegenheid op een bepaalde manier opgevangen wordt.

Gezondheid

Overigens is een weekend van drie dagen niet alleen goed voor het milieu. In Zweden werd in 2015 al geëxperimenteerd met kortere werkdagen. Het resultaat? Minder ziekteverzuim en zelfs een hogere productiviteit onder werknemers.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Conversation | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn