Waarom Zürich de duurzaamste stad ter wereld is

16-09-2016 15:30 | Door: Hidde Middelweerd

Het Zwitserse Zürich is de duurzaamste stad ter wereld. Dat stelt onderzoeksbureau Arcadis in zijn Sustainable Cities Index, een rapport dat honderd steden rangschikt op duurzaamheid. Amsterdam en Rotterdam zijn in de top 20 terug te vinden.

Arcadis berekent de duurzaamheid van een stad aan de hand van drie pilaren van duurzaamheid: milieuvriendelijkheid, sociale duurzaamheid en economische duurzaamheid.

Op het gebied van milieuvriendelijkheid neemt Arcadis factoren als CO2-uitstoot, luchtvervuiling, drinkwater en mate van groen mee in zijn berekening. Op het gebied van sociale duurzaamheid gaat het om gezondheid, educatie, criminaliteit, woonkosten en inkomen. De economische duurzaamheid van een stad wordt berekend aan de hand van infrastructuur, zakelijk perspectief, toerisme en bruto binnenlands product (bbp) per inwoner.

Zürich

Zürich kwam hierbij als meest duurzame stad ter wereld uit de bus. De stad scoort bijzonder hoog op economische duurzaamheid, maar eindigde op het gebied van sociale duurzaamheid slechts op plek 27.

Arcadis: "Zürich staat bekend als een leefbare, moderne stad met een sterke focus op milieuactivisme. Daarnaast is het de thuishaven van enkele invloedrijke financiële instituties."

Amsterdam en Rotterdam

Amsterdam en Rotterdam eindigden ook hoog op de Sustainable Cities Index, respectievelijk op de elfde en negentiende plek.

Amsterdam is volgens Arcadis een van de meest gebalanceerde steden ter wereld; de stad scoort goed op alle drie de pilaren van duurzaamheid. Arcadis: "Amsterdam is een veilige, gezonde en duurzame plek."

Rotterdam wordt geprezen om de Port of Rotterdam; de haven heeft de potentie om de duurzaamste haven ter wereld te worden. Daarnaast maakt het rapport melding van de vele groene initiatieven in Rotterdam, die vooral uit bewoners voortkomen.

Europa

Sowieso doen Europese steden het goed als het op duurzaamheid aankomt. Maar liefst dertien steden in de top 15 zijn in Europa te vinden. De andere twee steden in de top 15 zijn Seoul (Zuid-Korea) en Singapore.

De Aziatische steden scoren hoog op economische duurzaamheid, maar blijven achter op sociaal gebied. Dit heeft vooral te maken met de hoge woonkosten van deze steden.

Verenigde Staten

Opvallend is dat geen enkele Amerikaanse stad in de top 25 terug te vinden is. New York, op plek 26, is de meest duurzame stad van het land.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Arcadis | public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn