IVN maakt 20 Nederlandse zorgcentra groen en gezond

natuur en gezondheid

21-09-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Voor zijn initiatief Grijs, Groen & Gelukkig heeft het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) twintig zorgcentra geselecteerd, die onder andere meer beplanting krijgen om de positieve effecten van de natuur op de gezondheid te benadrukken.

Het IVN lanceerde Grijs, Groen & Gelukkig in januari. Doel van het initiatief is om de komende jaren honderd Nederlandse zorgcentra te vergroenen. Hiermee wil het IVN ouderen laten ervaren welke positieve effecten de natuur op de gezondheid kan hebben. Zo moeten zorginterventies, zoals de zogeheten Plantenwand, het binnenklimaat van een zorggebouw verbeteren.

Groene zorginterventies

De twintig zorgcentra die het IVN onlangs heeft geselecteerd, krijgen een bedrag om groene zorginterventies te realiseren. Zo helpt het IVN de zorgcentra onder meer bij de aanleg van een belevingstuin. Daarnaast moet een projectteam vanuit het IVN de zorginstellingen begeleiden bij het vergroeningstraject.

De geselecteerde zorginstellingen organiseren op maandag 26 september een aftrap voor het initiatief bij Zorggroep Raalte. In 2018 verwacht het IVN samen te werken met honderd Nederlandse zorgcentra om de duurzame ambities vanuit Grijs, Groen & Gelukkig waar te maken.

Natuur en gezondheid

Voor dit initiatief heeft het IVN een financiële bijdrage ontvangen van de Nationale Postcode Loterij. Eerder maakte het IVN drie groene zorginterventies van Grijs, Groen & Gelukkig mogelijk bij het woon- en zorgcentrum Pennemes in Zaandam. Deze groene maatregelen zijn genomen op basis van wetenschappelijk onderzoek, waaruit onder andere blijkt dat mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur minder bezoeken aan de huisarts brengen.

“Dit project sluit helemaal aan bij de bewoners en gebruikers van onze zorglocaties”, zegt Marja Vijn, projectleider van Zorggroep Raalte, in een persbericht. “Met deze bijdrage van Grijs, Groen & Gelukkig kunnen we groen en buiten weer echt een plek geven in hun leven.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: IVN | Foto: Yoshikazu Takada via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn