Operatietechniek verbetert herstel brandwondenlittekens

22-09-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe operatietechniek waarbij slimmer gebruik wordt gemaakt van de doorbloeding van de huid, moet brandwondenlittekens beter doen herstellen en de kwaliteit van leven verbeteren.

De brandwondenoperatietechniek werd onderzocht in het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis. Het onderzoek naar de zogeheten perforatorgebaseerde interpositieplastiek werd uitgevoerd door wetenschapper en plastisch chirurg in opleiding Carlijn Stekelenburg.

Mooiere huid 

Bij de nieuwe operatietechniek worden de eigen doorbloede huidlappen met onderliggend vetweefsel getransplanteerd. De bloedvaten worden meegenomen naar de plek waar de brandwondenlittekens zijn ontstaan, waarna deze levende huid na verloop van tijd mee kan groeien.

“De nieuwe operatietechniek is goed nieuws voor patiënten met brandwondenlittekens, die in het dagelijkse leven vaak ernstig belemmerd worden”, zegt Stekelenburg in een persbericht. “Door deze nieuwe techniek kunnen we ze beter helpen, met als gevolg dat zij meer bewegingsvrijheid krijgen en een mooiere huid.”

Beter kwaliteit van leven

De techniek moet patiënten die herstellen van een brandwond een betere kwaliteit van leven geven, stelt Stekelenburg. Volgens de wetenschapper kan een huidtransplantaat na verloop van tijd krimpen en daardoor een strak litteken veroorzaken, waardoor de patiënten minder bewegingsvrijheid ervaren. Om de last weg te nemen, komen de patiënten in aanmerking voor hersteloperaties.

Meer weten over brandwondengenezing? Lees ook:

‘Huidpistool’ geneest brandwond zonder littekens

‘Biologische pleister’ moet brandwonden beter genezen

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting | Foto: Dr. Colleen Morgan via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn