Gedroogde pellets maken duurzame medicijnen op locatie

duurzame medicijnen

26-09-2016 07:20 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben pellets ontwikkeld uit geconserveerde eiwitten om medicijnen langer houdbaar te maken en op locatie te produceren.

Voor het maken van de pellets hebben de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gebruikgemaakt van de vriesdroogmethode. Met deze techniek wordt water uit een product verwijderd door het te bevriezen. Vervolgens wordt het blootgesteld aan zeer droge lucht of verdampt in een vacuüm.

Vriesdrogen wordt ook toegepast bij het maken van voedingsmiddelen, zoals koffie of soep in poedervorm.

Duurzame geneesmiddelen

Op deze manier hebben de onderzoekers eiwitten uit cellen gewonnen en deze verwerkt tot de pellets. De gedroogde vorm van de eiwitten zijn tot een jaar houdbaar en kunnen in tegenstelling tot veelgebruikte geneesmiddelen op kamertemperatuur worden bewaard. Dit maakt het mogelijk voor zorginstellingen om op energiekosten te besparen voor het koel houden van medicijnen.

Door de toevoeging van water produceren de pellets eiwitten die nodig zijn voor het maken van geneesmiddelen. Zo hebben de wetenschappers pellets gemaakt die eiwitten produceren voor difterievaccins.

Beter toegang tot medicijnen

“Het is een modulair systeem dat geprogrammeerd kan worden om op locatie geneesmiddelen te produceren die je nodig hebt”, zegt James Collins, wetenschapper aan MIT’s Department of Biological Engineering and Institute of Medical Engineering and Science (Imes). “Je kan honderd verschillende DNA-pellets hebben en deze op locatie bewerken om medicijnen te produceren.”

Naast de milieuvriendelijke bewaarmethode, zijn de kleine lichtgewicht pellets gemakkelijk te vervoeren. De wetenschappers zien daarom kansen voor de pellets om te worden gebruikt door zorginstellingen in ontwikkelingslanden, die weinig toegang hebben tot geneesmiddelen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MIT | Foto: Me via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn