Eendaags onderzoekstraject optimaliseert zorg voor astma

duurzame zorg

28-09-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zegt de zorg voor patiënten met ernstige astma te verbeteren en daarmee ziekenhuisopnames te verminderen door binnen één dag een grondig onderzoekstraject te doorlopen.

Uit onderzoek van promovendus en longarts in opleiding Akke-Nynke van der Meer blijkt dat het eendaagse onderzoekstraject van Expertisecentrum Ernstig Astma in het MCL de klachten van de ziekte verbetert en de levenskwaliteit verhoogt. Daarnaast zou het onderzoeksproces het beroep op de gezondheidszorg verminderen.

Efficiënte zorg

Patiënten met een ernstige vorm van astma kunnen met een doorverwijzing van de longarts terecht bij het Expertisecentrum. Vervolgens doorlopen ze binnen een dag een reeks onderzoeken, zoals bloedonderzoek en onderzoek naar het type astma. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt een persoonlijk behandelplan samengesteld die de zorg voor de astmapatiënten moet verbeteren.

Dankzij de toepassing van het onderzoekstraject in het astmacentrum, is het MCL er volgens de wetenschapper in geslaagd om de longaanvallen met 82 procent af te laten nemen, het aantal spoedeisende hulpbezoeken met 53 procent te verminderen en het aantal ziekenhuisopnames met 79 procent terug te dringen.

“Het onderzoek van Akke-Nyne van der Meer toont aan dat de aanpak van het MCL grote voordelen biedt”, zegt Anneke ten Brinke, longarts bij het MCL, in een persbericht. “Mensen met ernstig astma blijken er gewoon heel goed mee geholpen. Dat vinden we het allerbelangrijkst, maar de kostenbesparing die deze aanpak oplevert, is natuurlijk mooi meegenomen.”

Zorgkosten besparen

Volgens de longarts zijn er mogelijkheden om het model van korte intensieve onderzoeken in een gespecialiseerd centrum, met directe terugverwijzing naar de behandelende arts, toe te passen voor de zorg van andere chronische ziektes. “Zowel met oog op kwaliteit van leven als voor reductie van de zorgkosten biedt dit vele mogelijkheden”, zegt Ten Brinke. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MCL | Foto: Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn