Elastisch implantaat uit 3D-printer herstelt botbreuken snel

duurzaam implantaat

29-09-2016 13:50 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers hebben een duurzaam alternatief ontwikkeld voor het herstellen van botbreuken door een elastisch implantaat te produceren met een 3D-printer.

Het ‘hyperelastische’ materiaal wordt gemaakt door het mineraal apatiet, dat in calcium is te vinden, in combinatie met polymeren. Het 3D-geprinte implantaat wordt vervolgens gevormd naar de structuur van de botbreuk om herstel mogelijk te maken. Volgens de wetenschappers is het implantaat geschikt voor het stimuleren van botgroei of om verloren botten in zijn geheel te vervangen.

“We wisten dat dit materiaal goede mechanische eigenschappen had en het was erg gemakkelijk en snel om met een 3D-printer te produceren”, zegt Adam Jakus, wetenschapper aan de Amerikaanse Northwestern University en een van de onderzoekers in het project, tegen persbureau AFP.

Biomateriaal

Naast het snelle en goedkope productieproces, heeft het materiaal poreuze en absorberende eigenschappen. Dit stimuleert volgens de onderzoekers de groei van bloedcellen en aderen om het herstel van de botbreuk te bevorderen. In tegenstelling tot bestaande bottransplantaties, voorkomt het 3D-geprinte implantaat afweerreacties in het lichaam. Dit komt omdat het implantaat deels uit biomateriaal bestaat.  

De wetenschappers verwachten het duurzame implantaat binnen vijf jaar op patienten te kunnen testen. Bij gebleken succes van het materiaal, zien de onderzoekers kansen om het elastische implantaat toe te passen in ontwikkelingsgebieden met weinig toegang tot apparatuur voor de zorg van botbreuken. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Verge, AFP, Medical Xpress | Foto: Golan Levin via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn