‘Slimme’ 3D-geprinte implantaten voor beter botherstel

3D-geprinte bottransplantatie

03-10-2016 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) start in oktober met een onderzoeksproject om slimme, 3D-geprinte implantaten te ontwikkelen, die botdefecten sneller herstellen en heroperaties verminderen.

Dat meldt het MUMC+ in een persbericht. Voor dit onderzoeksproject, waarin het medisch centrum de leiding neemt, investeert het Europese investeringsfonds Interreg Nederland-Vlaanderen bijna € 2,3 mln. Daarnaast is een investering van € 1,1 mln afkomstig van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Optimaal herstel van botdefecten

Doel van het project is om 3D-geprinte implantaten te ontwikkelen waaraan botcellen zich optimaal kunnen hechten. Dit maakt het mogelijk om herstel van bot- of kraakbeenschade, zoals in het heupgewricht, de rug of de knieën, te bevorderen. Daarnaast kunnen de implantaten worden voorzien van een antibacteriële coating om infecties in het gewricht te voorkomen.

Op basis van een MRI- of CT-scan wordt het implantaat met een 3D-printer geproduceerd. Hierdoor is het mogelijk om het implantaat te personaliseren en aan te passen aan de behoefte van de patiënt. Het MUMC+ stelt dat de ontwikkeling van de slimme 3D-geprinte implantaten oplossing moet bieden aan gewrichtsslijtage, volgens het medisch centrum een 'onvermijdelijk probleem in een vergrijzende samenleving'.

Snelle revalidatie

Volgens het MUMC+ moeten de implantaten de revalidatie van de patiënt sneller laten verlopen. “Dit project laat op innovatieve wijze zien hoe we fundamentele kennis over biomaterialen en celgroei kunnen omzetten in klinische toepassingen voor de patiënt”, zegt Prof. Dr. Lodewijk van Rhijn, hoofd van de afdeling Orthopedie in het MUMC+, in een persbericht.

Eerder ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een duurzaam alternatief voor het herstellen van botbreuken door een elastisch implantaat te produceren met een 3D-printer. Volgens de onderzoekers is het elastische implantaat geschikt voor het stimuleren van botgroei of om gebroken botten volledig te vervangen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MUMC+ | Foto: MUMC+ (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn