Nederland presteert goed op innovatie

Nederland presteert goed op innovatie

04-11-2013 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland scoort goed op het gebied van innovatie binnen Europa. Zweden wordt als koploper bestempeld.

De ranglijst die is samengesteld door de Europese Commissie focust zich op de innovatieve output van lidstaten. Het onderzoek heeft gemeten hoe innovatieve ideeën markten bereiken die Europa op zijn beurt meer competitief maken

Nederland scoort samen met landen als Frankrijk en België tussen de 100 en 110 punten. Deze landen presteren volgens de innovatie indicator “goed”. Onder de koplopers bevinden zich Zweden, Duitsland en Luxemburg met scores boven de 120.

Achterstand

De Oost-Europese landen doen het opvallend minder goed en vullen grotendeels de middenmoot van de lijst in. Polen, Portugal en Kroatië eindigden onderaan de lijst met scores niet hoger dan 80.

Ondanks het sterke technologische leiderschap van Europa in diverse sectoren blijft er ruimte voor verbetering. Internationaal gezien doet Europa het goed en is het vergelijkbaar met de Verenigde Staten. Maar zij lopen wel nog achter op de meest innovatieve economieën zoals Japan en Zwitserland.

Criteria

De indicator is ontworpen op verzoek van Europese  leiders om knelpunten en aandachtsgebieden eerder voor innovatief ondernemerschap eerder zichtbaar te maken.

De indicator bepaalde aan de hand van vier criteria de mate van innovatie in een land:

  • Het aantal uitgebrachte patenten per land, die het vermogen aanduidt om kennis om te zetten in technologie;
  • Het percentage van de beroepsbevolking  wat werkzaam is in kennis-intensieve sectoren;
  • De hoeveelheid werk in snel groeiende bedrijven, actief in innovatieve sectoren;
  • En het concurrerend vermogen van kennis-intensieve goederen en diensten.
Bron: Euractiv.com

Foto: SRNE via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn