Slimme contactlenzen bieden patiëntvriendelijke glucosemeting

slimme contactlenzen

04-10-2016 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben contactlenzen ontwikkeld waarin een sensor is verwerkt om het bloedsuikergehalte bij diabetes patiëntvriendelijk te kunnen meten.

De contactlenzen werden ontwikkeld door onderzoekers aan de University of Houston. Door gebruik te maken van een sensor, kunnen de contactlenzen in het traanvocht het bloedsuikergehalte van diabetespatiënten aantonen.

Non-invasieve glucosemeting

In de huidige situatie wordt een meting van de glucoseniveau verkregen door middel van een bloedprik, wat volgens de onderzoekers als onaangenaam kan worden ervaren. “Er bestaat nog geen non-invasieve methode om dit uit te voeren”, zegt Chuan Shih, onderzoeker aan de University of Houston, in een persbericht. “Het vergt altijd een bloedafname. Dit is helaas de stand van de techniek.”

Daar moeten de slimme contactlenzen verandering in brengen. Volgens de wetenschapper zou internetgigant Google ook contactlenzen ontwikkelen die het bloedsuikergehalte aan de hand van traanvocht kunnen meten. De contactlenzen van de University of Houston zouden echter meerdere functies bevatten. Zo zouden de contactlenzen bijvoorbeeld ook oogziektes kunnen diagnosticeren.

Bloedsuiker in zweet

Eerder ontwikkelden Australische wetenschappers van de University of Wollongong (UOW) een sensor van koper die diabetespatiënten in staat stelt om de bloedsuikerwaarde gemakkelijker te meten. Het kopermateriaal met sponsachtige en poreuze eigenschappen toont het bloedsuikergehalte snel en nauwkeurig aan in vloeistof op basis van zout. De koperen sensor toont de bloedsuikerwaarde in lichaamssappen als zweet of tranen.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of Houston | Foto: n4i via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn