Radboudumc versnelt ontwikkeling van ‘biologische kunstnier’

biologische kunstnier

06-10-2016 10:20 | Door: Fitria Jelyta

Een wetenschapper aan het Radboudumc heeft een nierbuisje ontwikkeld die bij nierziekte afvalstoffen in het bloed beter kan zuiveren dan bestaande dialysemethodes. Volgens het ziekenhuis is dit een stap vooruit in de ontwikkeling van de biologische kunstnier.

Dat meldt het Radboudumc in een persbericht.

Bij de ontwikkeling van de implanteerbare nierbuisjes maakte Jitske Jansen, promovenda aan het Radboudumc, gebruik van zogeheten PTEC's (proximale tubulus epitheelcellen). Deze niercellen bevatten eiwitten die afvalstoffen van het bloed naar de urine kunnen verplaatsen.

In het onderzoek isoleerde de wetenschapper de PTEC-cellen van gezonde vrijwilligers en een donornier die niet geschikt was voor transplantatie. De cellen zijn vervolgens gekweekt op holle buisjes van kunststof, die van een coating zijn voorzien waarop de niercellen kunnen hechten en een aaneengesloten cellaag kunnen vormen.

Biologische kunstnier

“Als eerste onderzoeksgroep in de wereld hebben we aangetoond dat de nierbuisjes effectief afvalstoffen verwijderen”, zegt Jansen in een persbericht. “De afvalstoffen die te groot zijn om door het dialysemembraan te komen, kunnen met deze nierbuisjes dus wel uit het bloed verwijderd worden.” De promovenda ziet kansen voor de biologische kunstnier om de dialysebehandeling van patiënten met nierfalen aan te vullen.

Volgens het Radboudumc zijn er in Nederland 6.500 nierpatiënten die afhankelijk zijn van nierdialyse door een tekort aan donororganen. Voor deze tijdrovende behandeling moeten patiënten drie tot vier keer per week naar het ziekenhuis om hun bloed te laten zuiveren. Omdat de dialyse slechts een vijfde deel van de nierfunctie overneemt, worden eiwitgebonden afvalstoffen niet uitgescheiden. Dit leidt volgens het Radboudumc op den duur tot complicaties.

Draagbare kunstnier en zorgwearables

In juni van dit jaar maakten zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en CZ bekend € 6,8 mln te investeren om samen met de Nierstichting een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dit moet de levenskwaliteit van patiënten met nierziekte verbeteren.

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers van de University of Washington een draagbare kunstnier getest op zeven patiënten. Hieruit blijkt dat de wearable net zo goed functioneert als de apparatuur die ziekenhuizen gebruiken bij dialyses.

Ook wetenschappers aan de Amerikaanse Vanderbilt University willen de zorg van nierfalen optimaliseren. Zo ontwikkelden de onderzoekers een implanteerbare kunstnier uit siliconen microchipfilters en levende niercellen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Radboudumc | Foto: Phalinn Ooi via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn