Dordrechts ziekenhuis voert biopsie patiëntvriendelijk uit

borstsparende operatie

13-10-2016 14:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht neemt een patiëntvriendelijk 3D-biopsieapparaat in gebruik. Hiermee wil het ziekenhuis de behandeling van borstkanker effectiever en efficiënter maken.

Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. De 3D-biopsietechniek maakt gebruik van röntgenbeelden om biopten, een stukje weggenomen borstweefsel, nader te onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke tumorcellen. De beeldtechniek maakt het mogelijk om een tumor te signaleren die de afweerreactie van het borstklierweefsel verstoort, maar zelf nog onzichtbaar is.

Borstsparende operatie

Daarnaast kan het apparaat een markering in de borst maken, die de chirurg precies toont waar gesneden moet worden om zo borstsparend mogelijk te opereren.

“Het aanprikken gaat beter, sneller en veiliger”, zegt radioloog Marc Kock van het Albert Schweitzer ziekenhuis, in het persbericht. “In plaats van een uur, hoeft de patiënt nog maar twintig minuten te liggen in een minder onprettige positie dan voorheen. De benodigde hoeveelheid straling is tot de helft minder dan die van onze oude 2D-biopsietafel.”

Crowdfunding

Het nieuwe apparaat is volgens het ziekenhuis het vierde patiëntvriendelijke biopsieapparaat dat in Nederland in gebruik wordt genomen. Het bedrag dat nodig was voor de aanschaf van het apparaat werd deels opgehaald via een crowdfundingactie, georganiseerd door twee voormalige borstkankerpatiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis. De acie leverde € 23.000 op. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Albert Schweitzer | Foto: Ed Uthman via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn