Smartphone-app spoort hartritmestoornis vroegtijdig op

hartritmestoornis behandelen

15-10-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers hebben een medisch apparaat en smartphone-app getest bij de diagnose van hartritmestoornissen. Hieruit blijkt dat deze methode kan bijdragen aan een vroegtijdige behandeling van de hartaandoening om beroertes te voorkomen.

In het onderzoek van de Princess Margaret Hospital in Hongkong werd gebruik gemaakt van een mobiel electrocardiogram (ECG). Dit apparaat is een non-invasieve methode om de elektrische activiteit van het hart te meten. De zogeheten Kardia-ECG wordt gekoppeld aan een smartphone-app, waardoor het mogelijk is om hartritmestoornissen vroegtijdig aan te tonen zonder daarvoor naar het ziekenhuis te reizen.

Behandeling hartinfarct

Zo hebben de wetenschappers de data van 13.000 patiënten verzameld. Bij 100 patiënten werd de hartritmestoornis boezemfibrilleren geconstateerd door gebruik te maken van het mobiele apparaat. Hierdoor zien de onderzoekers kansen om het gebruiksvriendelijke apparaat grootschalig in te zetten voor de diagnose van hartritmestoornissen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een vroegtijdige behandeling van de hartaandoening en op grote schaal hartinfarcten of beroertes voorkomen.

De wetenschappers van het Hongkongse ziekenhuis stellen echter dat er verder onderzoek nodig is om te weten of het apparaat bijdraagt aan het voorkomen van beroertes.

Hartritmestoornismonitor

Het mobiele Kardia-apparaat werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf AliveCore. Eerder hebben onderzoekers van de Amerikaanse University at Buffalo (UB) de smartphone-app van AliveCore getest om hartritmestoornissen te monitoren.

Voor deze test werd een elektrode vastgemaakt aan de smartphone. Een patient met hartritmestoornis legt vervolgens een vinger op de elektrode, waarna gegevens en mogelijke hartritmestoornissen worden gemeten en bijgehouden.

Hieruit blijkt dat de app 91 procent van de ritmestoornissen in het hart aangaf, terwijl de traditionele monitor slechts 87,5 procent van de stoornissen aankaartte. Volgens de wetenschappers is de smartphone-app gebruiksvriendelijker dan de traditionele methode. Deze bestaat uit een draagbaar apparaat, de zogenoemde Holter-monitor, die de elektrische activiteit van het hart gedurende dertig dagen kan meten. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Healthday, Phys.org | Foto: Nicola via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn