Sensor toont vitamine B12-tekort bij ouderen snel

diagnose Alzheimer

19-10-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Australische wetenschappers hebben een sensor ontwikkeld die een tekort van B12-vitamine in het bloed aantoont, wat wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer.

De verplaatsbare sensor gebruikt een optische vezel en lasertechniek om vitamine B12 in het bloed aan te tonen. Een tekort aan vitamine B12 in het bloed wordt volgens de wetenschappers geassocieerd met een verhoogd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. De sensor is goedkoper dan de meestgebruikte methode om vitamine B12 in het bloed aan te tonen, stellen de wetenschappers.

Vroegtijdig ingrijpen

“Onze sensor is een eerste stap naar medische oplossingen voor het meten en bijhouden van vitamine B12 bij ouderen”, zegt Dr. Georgios Tsiminis, wetenschapper aan de Australische University of Adelaide, in een persbericht. “Dit maakt het mogelijk voor artsen om B12-spiegels te controleren en vroegtijdig in te grijpen zodra B12-tekort wordt ontdekt.”

De optische sensor zou B12 in het bloed in minder dan een minuut kunnen aantonen en geen volledig labonderzoek nodig hebben om resultaten op te leveren. De wetenschappers willen verder onderzoek uitvoeren met een prototype van de sensor, waarna de controlemethode op de markt wordt gebracht voor toepassing in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Patiëntvriendelijke diagnose

Eerder heeft het Amsterdamse Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc) nieuwe technologie ingezet om op basis van een druppel bloed Multiple Sclerose en de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. De zogenoemde Somascan-technologie van het Amerikaanse bedrijf SomaLogic kan op basis van een druppel bloed de concentratie van 1.310 verschillende eiwitten binnen twee dagen aantonen.

Meer weten over diagnose van de ziekte van Alzheimer? Lees ook:

Computerprogramma herkent ziekte van Alzheimer

Bloedtest herkent Alzheimer voordat symptomen optreden

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of Adelaide, Medical Xpress | Foto: Alden Chadwick via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn