Dagvaarding ingediend tegen Staat in klimaatzaak

Dagvaarding ingediend tegen Staat in klimaatzaak

21-11-2013 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda vindt dat de overheid nalatig is op gebied van verduurzaming. Gisteren werd de dagvaarding tegen de Staat ingediend.

Met een ‘rechtszaak uit liefde’ wil Urgenda het Nederlandse klimaatbeleid voorleggen aan de derde macht in de democratie: de onafhankelijke rechter. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, heeft de dagvaarding van meer dan 110 pagina’s gistermiddag bij de Hoge Raad ingediend.

De dagvaarding eist klimaatmaatregelen die burgers moeten beschermen. De Nederlandse Staat brengt mensen nodeloos in gevaar door de transitie naar een meer duurzame economie voortdurend uit te stellen. Daarmee pleegt ze volgens Urgenda een onrechtmatige daad en schendt ze straks ook de mensenrechten.

Aanklacht

De dagvaarding beroept zich op het feit dat de Nederlandse Staat zich al sinds 1988 bewust is van de potentiële gevaren van klimaatverandering en daarom het Klimaatverdrag van 1992 tekende.

Op dit moment vindt er een klimaattop plaats in Polen, waar Nederland ook aan deelneemt. Voor alsnog lijkt het er volgens Urgenda niet op dat de noodzakelijke maatregelen worden genomen. Die maatregelen zijn nodig om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Volgens Urgenda negeert Nederland de verontrustende waarschuwingen van de wetenschap: het Internationaal Energieagentschap (IEA), de Wereldbank, IMF, PwC, et cetera. Ook slaagt de overheid er niet in om risico’s van klimaatverandering voor haar burgers duidelijk te maken.  

Bron: Urgenda

Foto: Jackie Kever via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn