Ontwikkelingslanden boos op klimaatvervuilers

Ontwikkelingslanden boos op klimaatvervuilers

22-11-2013 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Woedend over de weigering van rijke landen om ze te compenseren voor klimaatschade, zijn ontwikkelingslanden donderdag boos weggelopen van een sessie op de klimaattop.

Rijke landen veroorzaken grotendeels de klimaatschade, terwijl armere landen met de gevolgen zitten. Dat is de stelling van ontwikkelingslanden. De tyfoon Haiyan die eerder deze maand grote schade aanrichtte op de Filipijnen, laat zien dat sommige landen mogelijk al te maken hebben met de impact van de klimaatverandering. Ontwikkelingslanden willen dan ook dat de klimaatvervuilers zelf de financiële verantwoordelijkheid nemen.

Gisteren kwam het daarom wederom tussen een botsing tussen rijke en arme landen tijdens de klimaattop in Polen. Voor de ontwikkelingslanden is een internationaal mechanisme dat klimaatschade vergoedt het belangrijkste agendapunt voor de klimaattop in Warschau. De rijkere landen aarzelen echter om zo'n belangrijk mechanisme onder te brengen bij de VN. Gisteren zijn ontwikkelingslanden van de G77 en China daarom weggelopen uit een sessie over het mechanisme om klimaatschade te vergoeden in ontwikkelingslanden.

Inspanningen verhogen

De onderhandelingen gaan stroef. Eerder bleek al  dat ontwikkelingslanden weigerden verder te praten over CO2-reductie, totdat de rijke landen hun inspanningen zouden verhogen om binnen hun eigen grenzen de CO2-uitstoot te verminderen.

Deze week kondigde Japan aan de doelstelling om de CO2-uitstoot met 25 procent te verminderen voor 2020, bij te stellen naar drie procent. Australië stelde onlangs van plan te zijn een CO2-belasting te schrappen. Canada liet doorschemeren zich waarschijnlijk niet te zullen houden aan de belofte tot emissiereductie die tijdens de klimaattop in Kopenhagen (2009) werd gedaan.

Weerstand

De Britse onderhandelaar Ed Davey bevestigde gisteren dat zijn land zich kan vinden in de weerstand van de rijke landen. “We zijn geen voorstander van compensatie. Ik geloof dat de compensatie-analyse niet eerlijk en verstandig is. Maar dat betekent niet dat we niet bereid zijn de armste landen te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering.”

De G77-landen en China stoorden zich met name aan de houding van Noorwegen en Australië. “De G77 heeft een heel constructief voorstel op tafel gelegd, maar tijdens deze sessie op de klimaattop gedroegen de Australiërs zich grof en respectloos”, zei Harjeet Singh van de NGO ActionAid International. “Daar komt nog bij dat Noorwegen met een voorstel kwam waarin alles werd verworpen.”

Bron: Trouw
Foto: Push Europe

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn