Britse klimaatminister: 50% CO2-reductie is betaalbaar voor EU

Britse klimaatminister: 50% CO2-reductie is betaalbaar voor EU

22-11-2013 15:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Britse minister van Energie en Klimaat, Ed Davey, heeft tijdens de klimaattop in Warschau benadrukt dat de halvering van CO2-uitstoot in 2030 betaalbaar is.

Volgens Ed Davey, de Britse minister van Klimaat en Energie, is een mogelijke economische krimp verwaarloosbaar. Afgelopen donderdag zei hij tijdens de VN-klimaattop in Warschau: “Het doel van 50 procent CO2-reductie in 2030 is betaalbaar … het staat gelijk aan een vermindering van de jaarlijkse Europese groei van 0,04 procent tussen nu en 2030.”

Groot-Brittannië ziet graag een Europees blok van deelnemende lidstaten met een ambitieus doel om de globale temperatuurstijging van 2 graden Celsius te voorkomen. De Low Carbon Roadmap van de Europese Unie richt zich op 80 tot 95 procent vermindering van broeikasgassen in 2050. Hierin staat ook dat de 28 landen zonder al te veel investering 40 tot 44 procent reductie kunnen halen.

Davey denkt dat Europa daarbovenop 5 tot 10 procent reductie kan behalen door internationale CO2-compensatie te kopen. Daarmee wordt CO2-reductie effectief uitbesteed aan ontwikkelingslanden, aangezien dat daar veel goedkoper kan.

Leiding

De Europese Commissie onthult naar verwachting aan het eind van het jaar de doelstelling voor 2030. Het is waarschijnlijk dat de doelstelling voor 2030 een vermindering van 35 tot 45 procent CO2-uitstoot wordt.  Een analyse van de Commissie geeft aan dat 40 procent CO2-reductie suggereert zelfs dat CO2-reductie tot economische groei kan leiden. Vooral de lagere import van fossiele brandstoffen zou ongeveer 0,5 procent aan het jaarlijkse bruto nationaal product kunnen toevoegen.

De EU heeft haar doel om in 2020 de CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen, ten opzichte van 1990, bijna behaald. Dit is het gevolg van een kleinere energievraag na de recessie en de opkomende transitie naar hernieuwbare energie uit zon en wind. Het is zeer waarschijnlijk dat de doelen van 2030 in het verlengde van huidige doelstelling komen te liggen.

Bron: Euractiv

Foto:  William Warby via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn