EU voorspelt eigen falen klimaatdoel 2050

EU voorspelt eigen falen klimaatdoel 2050

08-01-2014 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als Europa doorgaat op de ingeslagen weg zal slechts de helft van de CO2-reductie worden bereikt die nodig is om de opwarming van de aarde te beperken.

De studie ‘Trends to 2050’ van de Europese Commissie (EC)  voorspelt dit doemscenario, uitgaande van business-as-usual. Volgens de EC lukt het om een CO2-reductie van slechts 30 procent in 2030 en 44 procent in 2050 te behalen. Dat staat in schril contrast met de benodigde reductie van 80 tot 95 procent in 2050. Met die doelen moet de opwarming van de aarde tot de internationaal geaccepteerde twee graden worden beperkt.

De studie is uitgegaan van de bestaande maatregelen voor CO2-reductie en veronderstelde geen nieuw energie- en klimaatbeleid na 2020. Verder voorspelt de studie dat windenergie in 2050 een bijdrage levert van 25 procent aan de totale Europese energievoorziening.

Klimaatdoel 2030

Justin Wilkes, vicevoorzitter van de European Wind Energy Association, zegt: “Met de energiesector van de EU, die naar verwachting in 2050 nog steeds 400 miljoen ton CO2 zal uitpompen, is een ambitieus energie- en klimaatdoel voor 2030 belangrijker dan ooit.”

Binnenkort zullen de Europese lidstaten waarschijnlijk het doel voor 2030 van 40 procent CO2-reductie accepteren. Milieuactivisten zeggen dat dit Europa op de weg zal brengen naar het behalen van het CO2-doel voor 2050.

Critici van de studie zeggen dat een business-as-usual-scenario geen juiste klimaatvoorspelling is voor 2050. Nieuwe ontwikkelingen in energie-efficiëntie zijn bijvoorbeeld niet meegenomen in het onderzoek. Hetzelfde geldt voor biomassa en CO2-afvang en –opslag.

Bron: Euractiv

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn