13-03-2017 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Achttien organisaties roepen de overheid en zorgverzekeraars op om gezonde en duurzame voeding voor ouderen te stimuleren. Dat moet in combinatie met beweging leiden tot senioren die langer gezond blijven. Bovendien kan er zo milieuwinst worden geboekt.

Dat meldt het Louis Bolk Instituut in een persbericht. Het onafhankelijke kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid nam samen met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland het initiatief voor de ontwikkeling van het programma ‘Landelijke Beweging Gezonde Voeding voor Ouderen’. 

Duurzame en gezonde voeding

Volgens de organisaties zouden woonzorgcentra meer aandacht moeten besteden aan duurzaam geproduceerde en gezonde voeding voor ouderen. Daarnaast stellen de organisaties in het programma dat hulpbehoevende senioren meer moeten bewegen in de natuur om de gezondheid te verbeteren en de ziektelast te verminderen.

De achttien zorgorganisaties verwachten met duurzame voeding en voldoende beweging de totale ziektelast van hulpbehoevende senioren in woonzorgcentra met 5 procent te verminderen. “Uit onderzoek van ons blijkt dat ondervoeding onder ouderen in zorginstellingen afneemt en ouderen meer plezier beleven aan hun maaltijd als die wordt bereid met verse, lokale en herkenbare producten”, zegt Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, in het persbericht.

Milieuwinst

Daarnaast blijkt dat de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten met 15 tot 20 procent wordt verlaagd door voldoende beweging en gezonde maaltijden, die voornamelijk uit groente bestaan. “En wanneer we in Nederland meer groenten eten in plaats van vlees, dringen we het mestoverschot terug, besparen we veel energie, grondstoffen, CO2-uitstoot en water”, zegt Erisman. Het kennisinstituut verwacht met duurzaam geproduceerde voeding een milieuwinst van 30 procent te behalen. 

In het programma ‘Landelijke Beweging Gezonde Voeding voor Ouderen’ willen de achttien organisaties dat de overheid onder andere in 2020 een substantieel deel van het zorgbudget besteedt aan het bevorderen van een gezonde levensstijl voor ouderen. Daarnaast moet er onderzoek komen op het gebied van duurzame voeding als medicijn, groen in de stad, landschapsherstel en positieve gezondheid.

Lees ook:

Bron: Louis Bolk Instituut | Foto: Syd Wachs via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)