Webtool vermindert voedselverspilling in de zorg

Webtool vermindert voedselverspilling in de zorg

08-12-2014 15:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe webapplicatie helpt ziekenhuizen en zorginstellingen voedselverspilling tegen te gaan. De tool helpt de voedselkosten met 15 tot 22 procent terug te brengen.  

Dit blijkt uit een pilot bij zorgorganisaties en een ziekenhuis in verschillende regio’s in Nederland. The Food and Waste Scan is ontwikkeld door adviesbureau The FoodProfessor. Het systeem registreert eerst de productiegegevens van gerechten en helpt dan om per afdeling de derving vast te leggen.

 

Gerichte aanpak

 

Ziekenhuizen en zorginstellingen verspillen gemiddeld 30 tot 50 procent van het voedsel. De Scan biedt bedrijven beter inzicht in onderliggende oorzaken die hier het meest aan bijdragen. Dit maakt het mogelijk om het terugdringen van de verspilling gerichter aan te pakken.

 

Bewustzijn

 

Een bijkomend voordeel van minder verspilling is lagere afvalverwerkingskosten. Ook is het beter voor het milieu. De ontwikkelaars hopen bovendien dat het gebruik van de tool het imago van de instellingen verbetert en het bewustzijn van management en medewerkers vergroot.

Voor het gebruiken van de webapplicatie brengt the FoodProfessor jaarlijks licentiekosten in rekening. Naar verwachting ligt de terugverdientijd tussen één en drie maanden.

Bron: The FoodProfessor | Foto: Subhamoy Pal, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn