Synthetisch organisme maakt proefdier overbodig

Synthetisch organisme maakt proefdier overbodig

10-02-2015 08:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut en de Technische Universiteit van Berlijn hebben een synthetisch proefdier ontwikkeld, dat kan dienen als alternatief voor echte proefdieren.

Het gaat om een mini-organisme in een chip, waarmee stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam op een realistische manier kunnen worden geanalyseerd. In deze ‘lab-on-a-chip’ zijn menselijke cellen van verschillende organen geïmplementeerd, met een schaal van 1.100.000 ten opzichte van het menselijk lichaam.

 

Simulatie

 

“De onderzoekers verkregen de cellen uit gedoneerd bloed, dat voor onderzoeksdoeleinden beschikbaar werd gesteld", legt Dr. Frank Sonntag van het Fraunhofer Instituut uit. "De ‘mini-organen’ op de chip zijn via kanaaltjes met elkaar verbonden, waardoor de menselijke bloedsomloop kan worden gestimuleerd.”

De onderzoekers zijn in staat de exacte configuratie van de chip te veranderen en de effecten van medicatie nauwkeurig te meten. Bovendien kunnen ze met de chip personen van verschillend geslacht en gewicht simuleren.

 

Geneesmiddelen

 

De chip maakt het mogelijk om de actieve ingrediënten van nieuwe geneesmiddelen te testen. De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor cometica, bijvoorbeeld voor het testen van huidvriendelijkheid. Sonntag ziet een andere potentiële toepassing voor het synthetische proefdier in het nieronderzoek: “Endotheelcellen, die een belangrijke rol spelen bij bijna elke nierziekte, werken alleen als er sprake is van een stroom. Bij het onderzoeken van deze cellen levert dat gegeven vaak problemen op. Onze chip kan hier uitkomst bieden.”

Het synthetische mini-organisme is bekroond met de Animal Safety Research Prize 2014.

Bron: Fraunhofer Instituut | Foto: Fraunhofer Instituut (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn