Kandidaat-vaccin tegen malaria uit algen

Kandidaat-vaccin tegen malaria uit algen

19-02-2015 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de San Diego School of Medicine hebben een kandidaat-vaccin ontwikkeld tegen malaria. De grondstof is een eiwit uit gemodificeerde algen.

Onderzoekers aan de San Diego School of Medicine, verbonden aan de University of California, hebben een kandidaat-malariavaccin ontwikkeld uit algen. Het bijzondere aan het vaccin is dat het niet voorkomt dat mensen geïnfecteerd raken met de malariaparasiet. In plaats werkt het vaccin aan de bron van de besmetting. Het voorkomt dat de parasiet zich kan ontwikkelen in de vrouwtjesmuggen die de parasiet verspreiden.

Het vaccin bestaat uit een eiwit in combinatie met een medicijnencocktail die het menselijk immuunsysteem een boost geeft. Het eiwit wordt gemaakt door algen, die genetisch zodanig zijn aangepast dat ze het eiwit in grote hoeveelheden kunnen produceren. Algen zijn goedkoop en gemakkelijk te kweken in plastic zakken. Wetenschappers vinden steeds meer duurzame toepassingen voor algen.

Verspreiding

Een laboratoriumtest toonde aan dat muizen die het kandidaat-vaccin kregen toegediend, vrij snel antistoffen aanmaakten. De muggen in het lab voedden zich met muizenbloed waaraan malariaparasieten waren toegevoegd. Na enkele dagen waren de parasieten al niet meer in aanwezig in de muggen. Het bleek dat de parasieten zich niet meer voortplanten. Dit voorkomt dat muggen de ziekte verder kunnen verspreiden onder mensen.

 

Malaria is een van de grootste doodsoorzaken in ontwikkelingslanden. In 2013 waren er in de wereld ruim 198 miljoen mensen geïnfecteerd met malaria.

Bronnen: News-Medical, WHO, Medical Press | Foto: Christopher Sessums via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn