Duurzame zorg gaat verder dan volgende kwartaalcijfers

Duurzame zorg

05-03-2015 14:38 | Door: Willemien Groot

Voor ziekenhuizen die moeten bezuinigen, is het een uitdaging te investeren in duurzame maatregelen. Toch moeten directies verder kijken dan de eerstvolgende kwartaalcijfers.

Dat blijkt uit de studie Greener Hospitals van de University of Pennsylvania. Volgens auteur Kathy Gerwig behoren Amerikaanse ziekenhuizen tot de meest energie-intensieve gebouwen van het land. De instellingen verbruiken veel energie en water en hebben een enorme afvalstroom. In de VS veroorzaken ziekenhuizen 2,3 miljoen ton afval per jaar. Variërend van papier tot radioactief afval.

In de Amerikaanse zorgsector is het overheersende idee nog steeds dat groener gelijkstaat aan duurder. Zeker als die maatregelen op korte termijn geen geld opleveren. Terwijl uit verschillende onderzoeken blijkt dat duurzame besparingen op water en energie juist geld opleveren. Volgens de studie kunnen ziekenhuizen met een aantal verschillende strategieën al veel bereiken.

Lange termijn

Het belangrijkste advies is te kijken naar de voordelen op de langere termijn. Hogere kosten op de korte termijn kunnen leiden tot besparingen op de lange termijn. Ziekenhuisbesturen zouden daarvoor meer oog moeten hebben, en zich niet laten beïnvloeden door de druk van de eerstvolgende kwartaalcijfers.

Zelfs als duurzaamheidsinspanningen door het hele bedrijf merkbaar zijn, is niet altijd duidelijk wat de financiële voordelen zijn. Vooral in grote ziekenhuizen is dit soms lastig. Het is in dat geval de kunst om de voordelen zo concreet mogelijk te maken, zonder in financiële details te treden. Ook die trekken uiteindelijk de aandacht van de financieel directeur.

Goedkeuring

Instellingen die het succesvolst zijn, hebben ook het meest betrokken personeel, blijkt uit de studie. De oprichting van zogeheten Green Teams die de rest op sleeptouw nemen, is bewezen effectief.

Duurzaamheid is daarnaast een niet te onderschatten reputatieverbeteraar. Patiënten kiezen een ziekenhuis in eerste instantie niet omdat het duurzaam is. Allereerst willen ze goede zorg. Maar een ziekenhuis dat goede zorg levert én aandacht heeft voor het milieu, kan rekenen op extra goedkeuring.

Bron: Warton School, University of Pennsylvania | Foto: Images Money, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn