06-03-2015 15:32 | Door: Laura Fransen

De zorgsector kan jaarlijks € 1 mrd besparen. Efficiënter omgaan met maaltijden, betere isolatie en moderne apparatuur dragen hieraan bij. Max-directeur Jan Slagter wil van theorie praktijk maken met een nieuw verpleeghuis.

Het plan van Max-directeur Jan Slagter komt voort uit de onvrede over de huidige zorg. “Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden”, zegt Slagter in een persbericht. Het nieuwe particuliere verpleeghuis biedt plaats aan dertig tot vijftig mensen. Slagter hoopt eind 2016 de deuren te openen.

Maaltijden

Instellingen verspillen jaarlijks zo'n € 1 mrd van de € 5,3 mrd die de overheid aan verpleeghuiszorg uitgeeft. Dit blijkt uit een onderzoek van het Max-programma Tijd voor Meldpunt. Dit bedrag is gelijk aan het jaarsalaris van 30.000 full time zorgwerknemers.

Volgens het onderzoek gooien verpleeghuizen bijna de helft van de bereide warme maaltijden weg. De keukens koken te veel, de porties zijn te groot en het eten mist smaak. Door alleen de maaltijden te veranderen, kunnen de instellingen jaarlijks € 200 mln besparen. Ook op het gebied van energieverbruik valt winst te behalen. Betere isolatie en modernere apparatuur verminderen de jaarlijkse energierekening met € 115 mln.

Zorgkwaliteit

Volgens gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht heeft de verspilling een zichtbaar negatief effect op de kwaliteit van de zorg. “De instellingen geven te veel geld uit aan andere zaken, waardoor er niet genoeg geld overblijft om nog goede zorg te kunnen leveren."

 

Bron: Max, Tijd voor Meldpunt | Foto: Sascha Erni, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)