Erasmus MC investeert € 10 mln in recycling

Erasmus

10-03-2015 10:07 | Door: Laura Fransen

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum trekt € 10 mln uit voor recycling. Het ziekenhuis tekent vandaag een contract voor de aanschaf van het Pharmafilter-systeem.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Het innovatieve recyclingsysteem moet in 2017 klaar zijn voor gebruik. Eenmaal operationeel resulteert Pharmafilter in minder afvalvolume, verontreinigingsheffing en transportkosten. Het Erasmus Medisch Centrum verwacht de investering binnen tien jaar terug te verdienen.

Pharmafilter biedt een alternatief voor het arbeidsintensieve recyclingbeleid in ziekenhuizen. “Op iedere afdeling staan zes verschillende afvalbakken. Toch is een derde van het afval vervuild met zaken die niet in die stroom thuishoren”, zegt Pharmafilter-directeur Eduardo van den Berg tegen het FD.

Vermalers

Het Pharmafilter-systeem werkt met gepatenteerde Tonto-vermalers. De vermalers vervangen gescheiden afvalbakken en verwerken bijna elk type afval. Van voedselresten tot biologisch afbreekbare po’s. Via de interne ziekenhuisriolering belandt het vermalen afval in een vergistings- en zuiveringsinstallatie op het ziekenhuisterrein. De installatie ontsmet, vergist en zuivert. Wat overblijft, is biobrandstof, gezuiverd water en een kleine hoeveelheid plastic en metaalresten.

Eerder gingen zorginstelling ZorgSaam, het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis in zee met Pharmafilter. De resultaten zijn positief. Het Erasmus MC is het grootste academische ziekenhuis van Nederland.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Financieele Dagblad, Pharmafilter | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn