Algoritme vermindert medicijngebruik kankerpatiënten

VUmc, duurzame zorg

10-03-2015 13:45 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe rekentechniek vermindert het medicijngebruik van kankerpatiënten. Een algoritme uit de technische wetenschappen voorspelt de optimale combinatie van laag gedoseerde middelen.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Andrea Weiss bij het VU medisch centrum (VUmc). Door een lagere dosering met optimaal resultaat kunnen ziekenhuizen kosten besparen. Ook helpen lagere doses bij het voorkomen van resistentie en ernstige bijwerkingen bij de patiënt.

Weiss maakte tijdens haar onderzoek gebruik van een algoritme uit de technische wetenschappen. Dit combineerde ze met zogenoemde in vitro-testen, die met behulp van levende menselijke cellen het medicijneffect meten. Het afwisselen van algoritme-analyses en in vitro-testen leidde in korte tijd tot de optimale medicijn-combinatie.

Mogelijkheden eindeloos

Het combineren van geneesmiddelen is niets nieuws. “We weten dat geneesmiddelen elkaars effect kunnen versterken als we ze in een slim gekozen mix toedienen. Daardoor kunnen de doses van elk geneesmiddel afzonderlijk omlaag”, zegt Weiss in een persbericht. De combinatiemogelijkheden zijn echter eindeloos. Dit maakt het ontdekken van de juiste combinatie voor iedere patiënt moeilijk.

De nieuwe rekentechniek biedt uitkomst. Volgens Weiss zullen de onderzoeksresultaten de behandeling van patiënten met kanker sterk verbeteren.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: OncoZorg, VUmc | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn