Diagnosetechniek onthult 'hartslag van de planeet'

Hartslag

17-03-2015 11:10 | Door: Laura Fransen

Een internationaal onderzoeksteam van de University of Leicester meet de hartslag van de planeet. De onderzoekers volgen de verandering van het klimaat met een diagnosetechniek voor hartziekten.

Volgens de onderzoekers meet de methode letterlijk de ‘hartslag van de planeet’. Professor Heiko Balzter van de University of Leicester leidde het onderzoek. Hij kwam met het idee om de medische diagnosetechniek toe te passen tijdens klimaatonderzoek. “De techniek is veel gebruikt bij het diagnosticeren van hartziekten, vanwege de mogelijkheid om onregelmatigheden te herkennen”.

De zogenaamde multi-scale entropy analysis-methode is afkomstig uit de statistiek. De onderzoeksresultaten toonden verborgen patronen van klimaatverandering in Europa die eerdere analyses over het hoofd zagen. Het onderzoek liet zien dat temperatuurveranderingen in de afgelopen vijftig jaar minder regelmatig zijn dan in eeuw daarvoor.

De onvoorspelbaarheid van die veranderingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat complexe externe factoren de Europese temperaturen beïnvloeden. De methode biedt een nieuwe mogelijkheid om de menselijke invloed op het klimaat te onderzoeken.

Bron: Edie, University of Leicester | Foto: Justin Taylor, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn