Verduurzaming zorgsector komt van buiten

Cirulaire zorg

22-03-2015 14:00 | Door: Laura Fransen

Het aantal maatregelen voor verduurzaming van Nederlandse ziekenhuizen neemt toe. Vooral kleine bedrijven en werknemers zijn de drijfveer achter de veranderingen.

Dat stelt het Nederlandse coöperatief Circle Economy. De huidige situatie biedt veel kansen voor verduurzaming. Hoewel dit steeds meer gebeurt, zijn het vaak niet de ziekenhuizen zelf die het initiatief nemen. “De veranderingsgezindheid komt vanuit kleine bedrijven die actief zijn in de zorgsector”, zegt Marc de Wit, Circular Developer bij Circle Economy. Zo helpt een extern bedrijf als Pharmafilter ziekenhuizen beter te recyclen dankzij hun innovatie. “Ook bij het personeel neemt de wens om duurzaam te ondernemen toe”, stelt de organisatie.

De organisatie analyseerde de materiaalstromen in een gemiddeld Nederlands ziekenhuis, uitgaande van 550 bedden en 427.000 bezoekers per jaar. De totale CO2-uitstoot per ziekenhuis ligt op 4.613 ton. Het jaarlijkse energieverbruik is 50 megajoule en er gaat 72 miljoen liter water doorheen. Een ziekenhuis verbruikt verder jaarlijks 100.000 kilogram metaal, 200.000 kilogram plastic, 400.000 kilogram biomassa en 400.000 kilogram chemicaliën.

Excuus

Vanuit ziekenhuizen zelf vindt veel geneeskundige innovatie plaats en minder duurzame. “Dat de zorg voorop staat, dient soms als excuus om niet in duurzaamheid te investeren”, zegt de Wit. En dat terwijl er veel economische kansen liggen. Zo kan een verbeterd recyclingsysteem flink kosten besparen.

Waar de huidige situatie bestaat uit veel losse aan- en afvoerstromen, is dat in Circle Economy’s toekomstvisie anders. Een gedetailleerde infographic geeft weer hoe een volledig circulaire zorgsector er uitziet. De eerste aanknopingspunten bevinden zich vooral aan de ‘achterkant’ van het ziekenhuis. Voor de vele materiaalstromen die het ziekenhuis nu als afval verlaten, ziet Circle Economy kansen voor hergebruik.

Om de toekomstvisie te realiseren, is de organisatie in gesprek met verschillende partijen. In maart organiseert Circle Economy de Circular Healthcare Roundtable, waarbij overheidspartijen, bedrijven en zorginstellingen samen komen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Circle Economy | Foto: Circle Economy

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn