3D-printer VUmc print levende oren

Oor

27-03-2015 14:04 | Door: Laura Fransen

Een 3D-geprint oor van levende cellen. In het Amsterdamse VU medisch centrum kan het. Op 27 maart neemt het ziekenhuis een nieuwe 3D-printer in gebruik.

De geavanceerde 3D-printer is speciaal ontworpen om met levende cellen en biomaterialen te werken. Het apparaat kan verschillende materialen gelijktijdig printen. Artsen en onderzoekers van het VU medisch centrum (VUmc) gaan de 3D-printer gebruiken voor het maken van kraakbeenimplantaten.  

De machine is in staat levend kraakbeen in een exacte vorm te printen. Voor het kweken van het kraakbeen gebruiken onderzoekers de lichaamseigen cellen van de patiënt. Door het gekweekte kraakbeen te combineren met de geavanceerde print-technologie kan het VUmc perfect op maat gemaakte implantaten maken van levende cellen.

De 3D-printer is een jaar lang uitgebreid getest. “Op termijn hopen we individuele oplossingen te bieden voor patiënten met verminkingen aan neus en oren”, zegt plastisch chirurg Paul van Zuijlen in een persbericht. “Uiteraard is de printer ook inzetbaar bij ander onderzoek op het gebied van weefselherstel."

De belangstelling voor toepassingen van 3D-technologie in de zorg groeit. 3D-printing kan de operatietijd verminderen, complicaties voorkomen en leidt tot beter herstel van patiënten. Een Amerikaanse start-up zet de technologie zelfs in bij de efficiënte productie van medicijnen. Die innovaties kunnen de zorgsector veel geld besparen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VUmc, AmsterdamFM | Foto: Simon James, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn