E-neus ruikt voorstadium darmkanker

VU medisch centrum

31-03-2015 12:43 | Door: Laura Fransen

Een elektronische neus maakt het vroegtijdig opsporen van darmkanker gemakkelijker. De ontdekking heeft de MLDS Award 2014 gewonnen.

De elektronische neus maakt onderscheid tussen de ontlasting van patiënten met dikkedarmkanker en die van gezonde personen. Zelfs bij een patiënt met poliepen, een mogelijk voorstadium van deze vorm van kanker, signaleert de e-neus al een verschil in ontlasting. Het apparaat is gevoeliger en levert preciezere resultaten dan de huidige test bij onder meer bevolkingsonderzoeken.  

eNose VUmc

De ontdekking is het resultaat van een onderzoek van Tim de Meij, kinder Maag-Darm-Leverarts bij het VU medisch centrum (VUmc). Voor de publicatie van de resultaten in het International Journal of Cancer heeft de Meij de MLDS Award 2014 gekregen. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) reikt die prijs van € 5.000 ieder jaar uit. De award gaat naar het internationaal gepubliceerde onderzoek dat de meeste impact heeft voor MDL-patiënten.

De Meij onderzoekt verdere toepassingsmogelijkheden van de e-neus. Eind 2014 toonde hij aan dat het apparaat de ziekte van Crohn kon herkennen bij kinderen. 

De ontwikkelingen op het gebied van elektronische neuzen kan ertoe leiden dat duur en belastend endoscopisch onderzoek minder vaak nodig is. Ook biedt de techniek mogelijkheden voor het thuismonitoren van chronische darmziekten. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MedicalFacts, VUmc | Foto: VUmc & DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn