€ 35 mln voor circulaire zorgproducten

zorg ziekenhuis

02-04-2015 08:18 | Door: Laura Fransen

Het Nederlandse Pharmafilter gaat voor € 35 mln samenwerken met een Ierse bioplastic-producent. De twee bedrijven maken duurzame afvalverwerking mogelijk in ziekenhuizen.

Het Pharmafilter-systeem werkt met gepatenteerde Tonto-vermalers. Ziekenhuizen installeren de vermalers op verschilllende afdelingen in plaats van gescheiden afvalbakken. De vermalers verwerken bijna elk type afval, van voedselresten tot biologisch afbreekbaar plastic.

Circulaire oplossing

Pharmafilter produceert ook al een recyclebare bedpan van bioplastic. Om het aantal zorgproducten uit te breiden, gaat het bedrijf de komende vijf jaar samenwerken met bioplasticproducent Cellulac. Het Ierse bedrijf produceert biologisch afbreekbaar plastic met behulp van reststromen. Cellulac gaat 90 procent van de benodigde grondstoffen leveren die Pharmafilter nodig heeft voor de productie van medische wegwerpproducten. Vervolgens verdwijnen die in de eigen Tonto-vermalers. 

“Deze samenwerking biedt een circulaire oplossing met een lage CO2-uitstoot", zegt Cellulac-CEO Gerard Brandon in een persbericht. "Zowel Cellulac als Pharmafilter zetten zich zo op de kaart als voorlopers in een biobased circulaire economie."

Hergebruik

De samenwerking biedt grote mogelijkheden voor de zorgsector, waar veel gebruiksproducten om hygiënische redenen slechts één keer bruikbaar zijn. Het resultaat is een grote hoeveelheid afval. Door de wegwerpproducten van bioplastic te maken, kan het Pharmafilter-systeem ze verwerken.

Afval dat in de vermalers verdwijnt, belandt via de interne ziekenhuisriolering in een vergistings- en zuiveringsinstallatie op het ziekenhuisterrein. De installatie ontsmet, vergist en zuivert. Wat overblijft, is biobrandstof, gezuiverd water en een kleine hoeveelheid plastic en metaalresten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Cellulac, Plastics & Rubber Weekly | Foto: Phalinn OoiCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn