Ziekenhuizen centraliseren sterilisatie instrumenten

Medische instrumenten

03-04-2015 10:26 | Door: Laura Fransen

Twee Groningse ziekenhuizen bouwen samen een regionaal sterilisatiecentrum voor medische hulpmiddelen. Het centraliseren van het proces moet de kwaliteit en efficiëntie verhogen.

Het regionale sterilisatiecentrum SteriNoord komt in een nieuw gebouw, specifiek ingericht voor de sterilisatiewerkzaamheden. Het nieuwe centrum vervangt de eigen afdelingen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG).

Om het sterilisatieproces te optimaliseren, investeert SteriNood in innovatieve technieken en apparatuur. Er komt onder meer een volgsysteem dat precies bijhoudt waar de instrumenten zich in het sterilisatieproces bevinden. Ook levert SteriNoord straks compleet ingerichte trolleys met alle medische hulpmiddelen die nodig zijn voor een operatie. Gesteriliseerd en klaar voor gebruik.

Logistiek

Om de efficiëntie te verhogen, komt het nieuwe sterilisatiecentrum naast het Logistiek Centrum Eemspoort te liggen. Op die locatie werkt het UMCG al langer samen met het Groningse Martini Ziekenhuis voor de opslag en distributie van steriele en niet-steriele medische hulpmiddelen. Ook het OZG gaat de opslag gebruiken.

De bouw is een publiek-private samenwerking tussen het UMCG, de OZG en B. Braun Medical. Naar verwachting is de bouw van het nieuwe sterilisatiecentrum begin 2016 gereed. Het is de bedoeling dat ook andere ziekenhuizen in de regio SteriNoord gaan gebruiken als centrale steriliatie-afdeling. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MedicalFacts, UMCG | Foto: Artur Bergman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn